Valle Gran Rey: de ständigt närvarande bergen

Det är något speciellt med en stad eller by som är omgiven av berg. Det är en viktig bidragande orsak till att jag trivs så bra i Valle Gran Rey. Jag märker det även när jag ser bilder på städer eller byar som ligger mellan berg. Jag vill dit direkt. Jag får liksom en lite ombonad känsla när jag är mellan de där bergen, som när man var liten och byggde kojor. Det får mig att känna mig trygg på något sätt, vilket ju inte behöver vara rätt alls: från berg kan det bildas ras, och det är farligt.

Bergen bidrar i alla fall mycket till känslan att Valle Gran Rey är mitt andra hem.

La Gomera Valle Gran Rey Vueltas

La Gomera ut ur Valle Gran Rey

Köp avokado direkt

Gillar du avokado? Då ska du få ett tips som du måste göra direkt när du kommer till La Gomera.

Det finns fantastiska avokador på La Gomera. Så klart – de växer ju där! Den bästa sorten tycker jag är den som har grönt, mjukt skal. Den svarta skrovliga är oftast inte riktigt lika bra om du frågar mig.

Jag äter avokado varje dag när jag är i Valle Gran Rey. I alla fall om jag har lyckats tajma så att jag alltid har några mogna hemma. I butiken hittar du i princip aldrig några mogna avokador. (Jo, det finns undantag förstås, men i princip.) Och nej, gå inte och kläm på frukterna i butiken! :-) I stället köper du hårda avokador och lägger dem hemma i köket för att mogna. Jag brukar tänka att det tar fem dagar ungefär innan de är mogna. Och sedan är de bra i ytterligare ett par dagar efter det.

Och det är det här som är tricket: Köp avokador det första du gör när du kommer till La Gomera! Det gäller förstås särskilt dig som bara är där i en vecka; då kan du i alla fall äta dessa fantastiska frukter under dina sista dagar på ön. Men även du som är där längre tid vill förstås kunna avokado hela tiden – vem vill inte det liksom – och då gäller det att köpa några frukter direkt, och sedan fylla på vartefter, så att du alltid har ätmogna frukter. Vill du äta en avokado om dagen behöver du köpa en varje dag eller två varannan dag. Ingen raketforskning alls :-)

Jag äter helst min gomeriska avokado uppskuren i halvor tillsammans med tamarisoja, sesamfrön, svartpeppar och surkål av märket Demeter (finns på NaturVal Gran Rey i Vueltas eller på ekoaffären vid busstationen). Mums!

Ett av alla avokadoträd som växer i Valle Gran Rey

Bo på hotell Jardín Tecina på La Gomera

Det här inlägget innehåller annonslänkar till booking.com.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att spela golf på La Gomera. Många som gör det bor på resorthotellet Jardín Tecina, som ligger nära golfbanan. När jag skrev det inlägget hade jag inte varit inne på Jardín Tecina, men nu har jag det. Det är fint!

Det är mycket grönska inne på hotellområdet, med gräsmattor, träd och buskar.


Hotellbyggnaderna är utspridda i flera småhus, där rummen har en egen ingång och en egen terrass. Långt från den där Finlandsbåtskänslan som man kan få på en del stora hotell alltså.

Det finns gym, tennis- och paddelbanor och en liten butik inne på hotellområdet.

Och så finns det pooler förstås.

Jardín Tecina ligger ovanför Playa de Santiago. Jag vet inte hur stor höjdskillnad det kan vara, men det är en promenad som definitivt känns i mina ben. Vilken tur då att hotellet har en egen hiss som går ner till Playa de Santiago.

Man använder sin rumsnyckel som passerkort, så det går inte att tjuvåka hissen om man inte är gäst på hotellet. (Ja, går och går, man kan väl smita in i hissen när någon annan åker, men ingången till hissen ovan ligger långt inne på hotellområdet.)

Så här ser ingången till hissen ut om man kommer nerifrån:

Jag är ju inte alls intresserad av att göra den här typen av semester numera, även om jag har gjort den många gånger i ett tidigare liv. Men det var kul att få chansen att titta in på hotellet. Det är fint som sagt. Man kan bo där med bara frukost inkluderat, eller med frukost och middag. Jo, förresten, jag skulle nog kunna tänka mig att bo där ett par dagar och äta hotellfrukost och känna mig lite som på spa. Jag har hört att det är riktigt bra frukost, och det finns säkert massage på hotellet också. För dig som vill åka på golfsemester eller gillar att ligga vid poolen så är det här nog ett mycket bra ställe.

Här hittar du Hotel Jardín Tecina hos booking.com.

Bästa pizzerian i Valle Gran Rey

Var äter man den bästa pizzan i Valle Gran Rey? Svaret på det har jag faktiskt inte, men jag ställer frågan, och så kanske någon läsare har svaret?

Min gissning är att det är Pizzeria Pinocchio som tar hem pizzapriset. Den ligger bredvid mitt favoritfik Noah’s Ark, vid statyn i La Puntilla. De har vedugn och goda pizzor. Jag har bara ätit där en gång, och då var det knökfullt, så vi fick stå och vänta en bra stund på att få bord. Vilket talar för att stället är populärt och att man bör boka bord i förväg. Personalen var dock inte särskilt trevlig utan kändes bara stressade så jag blev inte så sugen på att komma tillbaka.

Det finns också pizza på Sal y pimienta, som ligger på huvudgatan i Borbalán, på samma sida som det tyska bageriet. Pizzorna var helt okej, men det var inget speciellt. Det fanns flera alternativ på veganska pizzor.

Det finns även en pizzeria i Vueltas som jag inte har testat, som ligger på gatan som jag tror heter Calle Abisinia.

Och så La Dolce Vita – visst är det så den heter? – pizzerian som ligger vid busshållplatsen vid Vueltasrondellen? Den har jag inte heller provat.

Har vi några experter på pizzeriorna i Valle Gran Rey bland bloggens läsare? Kommentera gärna med vad du tycker!

Vueltas-rondellen

Stanna några dagar i Agulo

Agulo är en by på norra La Gomera. Det är den man tittar ner på från Mirador de Abrante, som jag har skrivit om tidigare. När vi hade varit på miradoren passerade vi Agulo. Vi stannade bara till som hastigast, men det jag hann se såg mysigt ut.

Jag har även varit där en gång tidigare för flera år sedan, och då stannat till några timmar. Det var under siestan, och byn kändes totalt död. Den här gången var vi där runt lunch, och då var det liv och rörelse, och det fanns flera restauranger där folk satt och åt.

Jag tror absolut att Agulo är en by som är värd ett längre besök, åtminstone några dagar eller så. Undrar förresten om man inte alltid behöver stanna på en plats i några dagar för att förstå vad det är för typ av ställe. När jag satt och fikade med en bekant i Valle Gran Rey i vintras så pratade vi om just det. Att den som bara är på La Gomera över dagen, på en dagsutflykt från Teneriffasemestern, och som då stannar till i Valle Gran Rey, inte har en chans att upptäcka dalens charm. Man måste liksom uppleva lite vardag, prata med några människor, promenera på några smågator, handla grönsaker i någon lokal butik, äta på en restaurang eller ta en fika, för att förstå var man har hamnat.

När jag var i Valle Gran Rey för första gången, på en veckas sångsemester, förstod jag inte alls att det var där jag ska vara på vintern. Det kom jag på först andra gången jag kom dit, några år senare. Och det är säkert på samma sätt med Agulo. Jag har bara varit där i ett par timmar; jag kan inte bedöma om det är en plats för mig. Om jag inte redan hade hittat mitt andra hem i Valle Gran Rey så skulle jag absolut kunna tänka mig att stanna några dagar där, och för den delen i några av de andra byarna på La Gomera.

En liten varning dock för dig som åker från det kalla Sverige till La Gomera för att få sol och värme: då ska du inte vara i Agulo. Byn ligger på den nordöstra sidan av ön. La Gomera är som bekant en vulkanö, och vulkanen på mitten av ön lägger en stor del av öns norra delar i skugga på vintern. En person jag känner som var i Agulo nu i vintras hade bokat boende där i nio dagar. Han berättade att det bara var sol i en timme om dagen, mellan 14 och 15, i den delen av dalen där han bodde. Det här var typ i mellandagarna, alltså när det är som mörkast. Efter fem dagar gav han upp och valde att åka tillbaka till Valle Gran Rey i stället. Så det kan vara värt att kolla var det är sol, i alla fall om du tänker åka mitt i vintern.

Noah’s Ark – vegetariskt café i Valle Gran Rey

En ny favorit för mig i Valle Gran Rey i vintras var Noah’s Ark. Det är ett fik, som har öppet på dagtid, och som också serverar lättare mat. De kallar maten för tapas. Det är små rätter, men inte den typen av mat som man traditionellt förknippar med tapas.

Maten är vegetarisk. I det inkluderar de även mjölkprodukter och jag tror att det kan vara ägg också ibland. Men om du är vegan är det ändå hit du ska gå. Personalen, som pratar bra engelska, kommer att kunna upplysa dig om vad som är veganskt och komma med alternativ för dig som vill äta helt plantbaserat. En del av deras smoothies innehåller till exempel komjölk i sitt originalutförande, men det går utmärkt att få dem med sojamjölk i stället.

Öppettiderna är 10–17 på vardagar och 10–16.30 på helgerna. Min favoritmåltid att äta här är frukost, som de serverar fram till kl 13. Det finns så många varianter på frukost att jag nästan aldrig lyckades bestämma mig. Till slut blev det surdegsbröd (som var gott men inte fantastiskt) med avokado, en skål med fruktsallad och en fruktig smoothie.

Smoothiemenyn är gedigen och det finns hela spektrat från nyttiga varianter med rödbetor eller bär och hampaprotein till efterrättsinriktade smoothies med kokosmjölk och söta frukter. Jag vill minnas att jag särskilt gillade en smoothie med passionsfrukt och kokosmjölk.

De brukar alltid ha en dagens rätt, som i princip är en hel lunch om du inte är vansinnigt hungrig. Annars kan många rätter vara smårätter där du behöver beställa flera för att bli mätt, så om du är hungrig kan det vara bra att kolla upp i förväg hur mycket mat det är. Det finns alltid en dagens paj också, som brukar vara god.

De gröna pannkakorna som beskrivs på skylten ovan var himmelska, med kikärtor, mandel, tahinidressing och grejer; och så fick man en sallad till det.

Noah’s Ark är helt klart ett favoritställe i Valle Gran Rey. Nu när jag är långt därifrån längtar jag tillbaka och ångrar lite att jag inte åt där fler gånger när jag var i krokarna.

Spana efter delfiner mellan Teneriffa och La Gomera

Ett tips är att hålla ögonen öppna när du åker båt mellan Teneriffa och La Gomera. Det är vanligt att se delfiner på den sträckan, och jag har själv sett dem från båten både den här vintern och den förra. De är så himla fina! Jag önskar förstås att jag hade lyckats ta en bild på dem, men de har varit alldeles för långt borta för min mobilkamera.

Den här vintern, när jag åkte båt hela vägen från Los Cristianos till Valle Gran Rey, såg jag även en sköldpadda ganska nära La Gomeras kust mot slutet av resan. Wow! Den var så stor. Och fin. Undrar om de är vanliga där? Är det inte farligt för den att komma så nära båten? Nej, svara inte på det förresten; jag vill inte veta :-/

Mitt tips är i alla fall att alltid spana efter delfiner från båten.

Resa till Kanarieöarna utan att flyga

Går det att ta sig till Kanarieöarna utan att flyga? Ja visst! Om du gillar att vara på resa, har budgeten och någon extra vecka över så vill jag verkligen uppmuntra dig att göra det i stället för att flyga.

Jag har själv inte gjort den här resan, men jag har gjort lite research och hoppas att det kan vara en puff i rätt riktning för dig som är sugen på att ta tåget när du reser till Kanarieöarna.

Åka tåg genom Europa – hur gör man?

Maria Unde Westerberg skrev nyligen ett utmärkt inlägg på Kristina Svenssons blogg tomatsallad.nu som handlar om att ta sig till franska rivieran med tåg. Det kan vara ett bra inlägg att börja titta på. Där finns en del praktiska tips som inte bara gäller om du ska till just Frankrike utan även till exempel om vilka appar som är bra för att boka tågbiljetter.

Ett tips i det inlägget är att skaffa interrailkort, eftersom det oftast blir billigare än att köpa varje tågbiljett separat. Med interrailkortet kan man på vissa sträckor bara kliva på tåget direkt – det gäller särskilt i Tyskland om jag har förstått det hela korrekt. På andra sträckor behöver man boka en platsbiljett. Jag tror att man kan göra det både på tågstationen som man ska åka från och i apparna.

Jag har också förstått att det kan vara lite besvärligt att få med sig en stor resväska på tågen, med byten, kånkande upp och ner för trappor på stationer och att man antagligen kommer att få ställa ifrån sig väskan någonstans på tåget där man inte har möjlighet att ha uppsikt över den under resan. Så om du har möjlighet att resa lätt så är det en bättre lösning. Jag frågade Maria, och hon tipsar om att ha en kabinväska och en ryggsäck.

Etapper på tågresan genom Europa

Jag fick tips från en bloggläsare om en person som har gjort resan mellan Göteborg och Gran Canaria med tåg och båt. Här på Facebook hittar du Peter, som jag alltså inte känner, men han har lagt upp filmer från sin resa , där han pedagogiskt berättar vilka sträckor han åkte och vad det kostade. Jag tolkar hans prisuppgifter som att han är under 28 år, för han har betalat mindre för interrailkortet än vad jag läser mig till att det kostar.

En sammanfattning av hur Peter åkte:

 • Göteborg –> Köpenhamn
 • Köpenhamn 15.35 –> Hamburg 20.16
 • missade nattåget eftersom tåget till Hamburg gick sönder, så det blev en hotellnatt i Hamburg
 • Hamburg 10.46 –> Köln 14.50
 • Köln 16.55 –> Karlsruhe 18.58 (Peter bokade biljett hela vägen till Paris på stationen i Köln)
 • Karlsruhe 19.32 –> Paris 22.05
 • hotellnatt i Paris
 • Paris 14.07 –> Barcelona 20.34
 • hotellnatt i Barcelona
 • (Peter tillbringade en dag i Barcelona.)
 • Barcelona 11.00 –> Madrid 13.45
 • Tåget blev försenat, så han missade tåget till Sevilla, men de verkar gå ofta.
 • Madrid 16.00 –> Sevilla 18.30
 • hotellnatt i Sevilla
 • Sevilla 14.45 –> Cádiz 16.27
 • Tillbringade 2 dagar i Cádiz med att vänta på båten, som går en gång i veckan.

Själv skulle jag nog vilja ta längre tid på mig. Jag skulle gärna ta en avstickare till Berlin och tillbringa en vecka där. Och kanske några dagar i Madrid. Men då kostar det mer eftersom det blir fler hotellnätter. Att bo på hotell ger dessutom ett betydligt större klimatavtryck än ditt vanliga boende, och det kan äta upp delar av utsläppen du sparar på att inte flyga. Om du tittar på en sådan lösning så lär det vara bättre klimatmässigt att hyra ett boende via till exempel airbnb – eller förstås om du har möjlighet att sova på någons soffa.

Åk båt från Spanien till Kanarieöarna

Det finns två alternativ för att åka båt från spanska fastlandet till Kanarieöarna. Eller, det är i alla fall de alternativ jag har hittat.

Båt till Kanarieöarna 1: Trasmediterránea från Cádiz till Santa Cruz de Tenerife

Det billigaste alternativet för att åka båt till Kanarieöarna med Trasmediterránea är att boka en sittplats, som kostar 159 euro. Jag har förstått att det är vanligt att boka en sittplats och ha med sig liggunderlag och filt och sova någonstans var som helst på båten. Men om du, liksom jag, tycker att det där med att sova var som helst är svårt så behöver du en hytt. För en person kostar den billigaste hytten 354 euro. Då får man eget badrum och AC och tre måltider om dagen. (De bilder jag har sett på maten var ingen hit; tänk typ kött och pommes på en vägkrog. Undrar om de erbjuder vegomat? Jag skulle ha tagit mat med mig på resan; men det är ju jag.)

Som tidtabellerna ser ut just nu så går båten på tisdagar 17.00 från Cádiz och tar 49 timmar till Santa Cruz de Tenerife.

Båt till Kanarieöarna 2: Fred Olsen från Huelva till Santa Cruz de Tenerife

Det billigaste sättet att färdas med Fred Olsen-båten är en sittplats för 108–140 euro. Enklaste hytten kostar 364 euro (jag tror att det är inklusive mat). Det finns just nu inte tidtabeller ända till december, så jag kollade september. Då går båten varannan vecka på tisdagar och varannan vecka söndag och fredag. Söndagen den 8 september går båten 20.00 och kommer till Santa Cruz de Tenerife tisdag 15.30, alltså cirka 44 timmar senare.

Fred Olsen kör ju till La Gomera också, och man kan beställa biljett hela vägen till San Sebastián. Jag antar att det då ingår busstransfer mellan Santa Cruz och Los Cristianos. I så fall ska man hinna med 19.30-båten till San Sebastián i det här exemplet.

Båtresan gör också stora utsläpp

Något man kan tänka på om man vill ta sig till Kanarieöarna utan att flyga är att båtarna också ger stora koldioxidutsläpp. Jag har kontaktat både Fred Olsen och Trasmediterránea och bett om siffror för hur stora koldioxidutsläpp de beräknar per passagerare. Fred Olsen svarade att de inte hade siffror på det. Trasmediterránea har inte svarat. (Än?)

I stället räknade jag med hjälp av Klimatsmart semesters räknare, som använder ett schablonutsläpp för passagerarfärjor. Då hamnar utsläppen för en båtresa från södra Spanien till Kanarieöarna på ungefär 500 kg. Det är enligt samma sajt lika mycket som för en flygresa samma sträcka.

Om de här schablonsiffrorna stämmer för utsläppen för båtresan, och om du som jag tycker att den där båtresan verkar ganska jobbig och kanske är rädd att bli sjösjuk så är min rekommendation att ta dig så långt söderut i Europa som möjligt med tåg och sedan flyga från till exempel södra Spanien.

Tillägg: Jo, förresten, jag har även hört om personer som tagit sig ända ner till Marocko utan flyg och sedan flugit därifrån – jag har inte tittat närmare på det, men det blir en ännu kortare flygresa och därmed ännu mindre utsläpp.

Vad kostar det att åka till Kanarieöarna utan att flyga?

Här är en uppskattning av vad det skulle kunna kosta att ta sig till Kanarieöarna med tåg och båt:

 • Interrailkort 7 dagar: 4494–5884 kr (Visst vill man väl åka första klass om man ska tillbringa så här mycket tid på tåg? Det dyrare alternativet för mig alltså.)
 • Platsbokningar: för Peter fick det på 1150 kr. För någon över 28 antagligen mer? Jag gissar på 1500–2000 kr.
 • 4–6 hotellnätter: ca 4000–6000 kr.
 • båtresa: ca 3500 kr för en person i hytt (personligen skulle jag inte orka vara utan säng i två nätter).
 • båtresan Teneriffa–La Gomera: 450 kr.

Summa: 13 934–17 834 kronor.

Om du i stället väljer att flyga från till exempel Madrid kan du ta bort kostnaden för båten och i stället lägga på en tusenlapp för en flygbiljett.

Summan blir då 11 434–15 334 kronor.

Mellan 11 000 och 18 000 kronor alltså för en enkel resa från Sverige till Kanarieöarna. Att jämföra med att det vid de flesta tider på året (inte runt jul- och nyårshelgerna) går att få en enkel flygbiljett för runt en tusenlapp från Arlanda till Teneriffas södra flygplats. Det är knappast någon nyhet att det är något som är klimatmässigt helt snett med prissättningen på flygresor jämfört med klimatvänligare transportsätt.

Hur lång tid tar det?

Sammanlagt tillbringade Peter 32 timmar på olika tåg mellan Göteborg och Cádiz. Det här tog, om jag räknar rätt, fem dagar och fyra nödvändiga nätter på hotell. Dessutom tillbringade Peter en extra natt och dag i Barcelona och två i Cádiz. De två sistnämnda är nog bra att ha – om man ska med en båt som bara går en gång i veckan känns 24 timmars marginal som ett minimum och 48 som att det kan ge lite extra lugn under resan. Och sedan två dygn på båten

Minst en vecka tar resan alltså – antagligen mer än så för att ha marginal till båten.

Hur mycket minskar koldioxidutsläppen om du åker tåg delar av sträckan?

De här beräkningarna bygger på de siffror som jag får fram hos Klimatsmart semester. Reservation för att det finns lite olika sätt att beräkna utsläpp, men det här ger i alla fall en fingervisning. Då skulle utsläppen minska enligt listan nedan om jag valde att ta tåget en bit ner i Europa och sedan flyg därifrån. Här har jag räknat in att det blir några hotellnätter längs vägen. Jag räknar med att jag gör samma resa tur och retur, alltså tåg till staden i listan och flyg därifrån till Teneriffas södra flygplats. Och på hemresan flyg till samma stad och tåg därifrån till Stockholm.

 • Tåg till Cádiz eller Huelva och sedan båt därifrån, alternativt flyg från någonstans i södra Spanien ger minskade utsläpp med 45 procent .
 • Tåg till Berlin plus flyg till Teneriffa ger minskade utsläpp med 8 procent.
 • Tåg till Paris plus flyg till Teneriffa ger minskade utsläpp med 21 procent.
 • Tåg till Madrid plus flyg till Teneriffa ger minskade utsläpp med 41 procent.

Kommer jag att resa till Kanarieöarna utan att flyga?

Jag har som sagt inte själv gjort den här resan, och som det ser ut just nu så har jag ingen sådan resa inplanerad framöver heller. Men jag vill verkligen uppmuntra dig som gillar att resa, och som har tid och pengar, att göra det.

Min plan framöver är att ha det här i bakhuvudet. På lång sikt kanske klura på om jag kan och ska lägga undan extra pengar, för att finansiera den dubblade kostnaden som det skulle bli för min vintervistelse. Och självklart håller jag reda på hur priserna och tekniken utvecklas för olika transportmedel. Förhoppningsvis kan jag på sikt samla ihop tillräckligt med pengar, tid, energi, mod och äventyrslystnad :-) Eller så måste jag ta mig till Valle Gran Rey utan flyg i framtiden, när det har blivit förbjudet att nöjesflyga. För personligen hoppas jag på drastiska åtgärder på samhällelig nivå (och helst global förstås), så att det inte är upp till varje enskild individ att försöka rädda planeten.

Lämna gärna en kommentar här på bloggen och berätta om du har gjort den här resan! Kanske har du till och med lagt upp information om det någonstans som du vill länka till? Jag blir glad om du vill inspirera mig och andra att ta tåget!