Jag åker inte till La Gomera

Det var ett tufft beslut, som jag kämpade med under hösten, men nu har jag bestämt mig: Jag åker inte till La Gomera i vinter. Det är inte rimligt att jag fortsätter att flyga mitt i en brinnande klimatkris. Kanske betyder det att jag aldrig mer får se mitt älskade Valle Gran Rey; jag vet inte. Det jag vet är att mitt flygande har skavt otroligt mycket de senaste två vintrarna och att jag behöver sluta. Nu. Här har jag skrivit ett inlägg om det på min vanliga blogg: Jag kan inte flyga.

Vi måste minska våra utsläpp av växthusgaser. En stor källa till utsläppen är just flyget. Även om min individuella flygresa inte påverkar så mycket så är vi många i Sverige som flyger, och om vi är många som minskar flygandet eller slutar flyga så kommer det att påverka. Både genom att flygbolagen får färre kunder och genom att vi visar politikerna vad som är viktigt. På så sätt kan vi påverka på samhällsnivå.

Det går absolut att ta sig från Sverige till La Gomera utan att flyga. För mig personligen, som inte gillar att resa, känns det för jobbigt och för dyrt just nu. Men kanske gör jag det någon gång, vem vet. Om du är lite mer äventyrlig än jag och har tid, lust och möjlighet att lägga mer pengar så vill jag verkligen uppmuntra dig att göra den resan. Här har jag skrivit om att Resa till Kanarieöarna utan att flyga.

Jag vet inte hur jag ska göra med den här bloggen. Jag har inga planer på att uppdatera den regelbundet som det ser ut just nu. Jag är inte heller rätt person att svara på frågor om La Gomera. Bloggen får ligga kvar så länge. Stort tack för att du läser och har läst! Ha det så bra! <3

Valle Gran Rey: de ständigt närvarande bergen

Det är något speciellt med en stad eller by som är omgiven av berg. Det är en viktig bidragande orsak till att jag trivs så bra i Valle Gran Rey. Jag märker det även när jag ser bilder på städer eller byar som ligger mellan berg. Jag vill dit direkt. Jag får liksom en lite ombonad känsla när jag är mellan de där bergen, som när man var liten och byggde kojor. Det får mig att känna mig trygg på något sätt, vilket ju inte behöver vara rätt alls: från berg kan det bildas ras, och det är farligt.

Bergen bidrar i alla fall mycket till känslan att Valle Gran Rey är mitt andra hem.

La Gomera Valle Gran Rey Vueltas

La Gomera ut ur Valle Gran Rey

Köp avokado direkt

Gillar du avokado? Då ska du få ett tips som du måste göra direkt när du kommer till La Gomera.

Det finns fantastiska avokador på La Gomera. Så klart – de växer ju där! Den bästa sorten tycker jag är den som har grönt, mjukt skal. Den svarta skrovliga är oftast inte riktigt lika bra om du frågar mig.

Jag äter avokado varje dag när jag är i Valle Gran Rey. I alla fall om jag har lyckats tajma så att jag alltid har några mogna hemma. I butiken hittar du i princip aldrig några mogna avokador. (Jo, det finns undantag förstås, men i princip.) Och nej, gå inte och kläm på frukterna i butiken! :-) I stället köper du hårda avokador och lägger dem hemma i köket för att mogna. Jag brukar tänka att det tar fem dagar ungefär innan de är mogna. Och sedan är de bra i ytterligare ett par dagar efter det.

Och det är det här som är tricket: Köp avokador det första du gör när du kommer till La Gomera! Det gäller förstås särskilt dig som bara är där i en vecka; då kan du i alla fall äta dessa fantastiska frukter under dina sista dagar på ön. Men även du som är där längre tid vill förstås kunna avokado hela tiden – vem vill inte det liksom – och då gäller det att köpa några frukter direkt, och sedan fylla på vartefter, så att du alltid har ätmogna frukter. Vill du äta en avokado om dagen behöver du köpa en varje dag eller två varannan dag. Ingen raketforskning alls :-)

Jag äter helst min gomeriska avokado uppskuren i halvor tillsammans med tamarisoja, sesamfrön, svartpeppar och surkål av märket Demeter (finns på NaturVal Gran Rey i Vueltas eller på ekoaffären vid busstationen). Mums!

Ett av alla avokadoträd som växer i Valle Gran Rey

Bo på hotell Jardín Tecina på La Gomera

Det här inlägget innehåller annonslänkar till booking.com.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att spela golf på La Gomera. Många som gör det bor på resorthotellet Jardín Tecina, som ligger nära golfbanan. När jag skrev det inlägget hade jag inte varit inne på Jardín Tecina, men nu har jag det. Det är fint!

Det är mycket grönska inne på hotellområdet, med gräsmattor, träd och buskar.


Hotellbyggnaderna är utspridda i flera småhus, där rummen har en egen ingång och en egen terrass. Långt från den där Finlandsbåtskänslan som man kan få på en del stora hotell alltså.

Det finns gym, tennis- och paddelbanor och en liten butik inne på hotellområdet.

Och så finns det pooler förstås.

Jardín Tecina ligger ovanför Playa de Santiago. Jag vet inte hur stor höjdskillnad det kan vara, men det är en promenad som definitivt känns i mina ben. Vilken tur då att hotellet har en egen hiss som går ner till Playa de Santiago.

Man använder sin rumsnyckel som passerkort, så det går inte att tjuvåka hissen om man inte är gäst på hotellet. (Ja, går och går, man kan väl smita in i hissen när någon annan åker, men ingången till hissen ovan ligger långt inne på hotellområdet.)

Så här ser ingången till hissen ut om man kommer nerifrån:

Jag är ju inte alls intresserad av att göra den här typen av semester numera, även om jag har gjort den många gånger i ett tidigare liv. Men det var kul att få chansen att titta in på hotellet. Det är fint som sagt. Man kan bo där med bara frukost inkluderat, eller med frukost och middag. Jo, förresten, jag skulle nog kunna tänka mig att bo där ett par dagar och äta hotellfrukost och känna mig lite som på spa. Jag har hört att det är riktigt bra frukost, och det finns säkert massage på hotellet också. För dig som vill åka på golfsemester eller gillar att ligga vid poolen så är det här nog ett mycket bra ställe.

Här hittar du Hotel Jardín Tecina hos booking.com.

Bästa pizzerian i Valle Gran Rey

Var äter man den bästa pizzan i Valle Gran Rey? Svaret på det har jag faktiskt inte, men jag ställer frågan, och så kanske någon läsare har svaret?

Min gissning är att det är Pizzeria Pinocchio som tar hem pizzapriset. Den ligger bredvid mitt favoritfik Noah’s Ark, vid statyn i La Puntilla. De har vedugn och goda pizzor. Jag har bara ätit där en gång, och då var det knökfullt, så vi fick stå och vänta en bra stund på att få bord. Vilket talar för att stället är populärt och att man bör boka bord i förväg. Personalen var dock inte särskilt trevlig utan kändes bara stressade så jag blev inte så sugen på att komma tillbaka.

Det finns också pizza på Sal y pimienta, som ligger på huvudgatan i Borbalán, på samma sida som det tyska bageriet. Pizzorna var helt okej, men det var inget speciellt. Det fanns flera alternativ på veganska pizzor.

Det finns även en pizzeria i Vueltas som jag inte har testat, som ligger på gatan som jag tror heter Calle Abisinia.

Och så La Dolce Vita – visst är det så den heter? – pizzerian som ligger vid busshållplatsen vid Vueltasrondellen? Den har jag inte heller provat.

Har vi några experter på pizzeriorna i Valle Gran Rey bland bloggens läsare? Kommentera gärna med vad du tycker!

Vueltas-rondellen

Stanna några dagar i Agulo

Agulo är en by på norra La Gomera. Det är den man tittar ner på från Mirador de Abrante, som jag har skrivit om tidigare. När vi hade varit på miradoren passerade vi Agulo. Vi stannade bara till som hastigast, men det jag hann se såg mysigt ut.

Jag har även varit där en gång tidigare för flera år sedan, och då stannat till några timmar. Det var under siestan, och byn kändes totalt död. Den här gången var vi där runt lunch, och då var det liv och rörelse, och det fanns flera restauranger där folk satt och åt.

Jag tror absolut att Agulo är en by som är värd ett längre besök, åtminstone några dagar eller så. Undrar förresten om man inte alltid behöver stanna på en plats i några dagar för att förstå vad det är för typ av ställe. När jag satt och fikade med en bekant i Valle Gran Rey i vintras så pratade vi om just det. Att den som bara är på La Gomera över dagen, på en dagsutflykt från Teneriffasemestern, och som då stannar till i Valle Gran Rey, inte har en chans att upptäcka dalens charm. Man måste liksom uppleva lite vardag, prata med några människor, promenera på några smågator, handla grönsaker i någon lokal butik, äta på en restaurang eller ta en fika, för att förstå var man har hamnat.

När jag var i Valle Gran Rey för första gången, på en veckas sångsemester, förstod jag inte alls att det var där jag ska vara på vintern. Det kom jag på först andra gången jag kom dit, några år senare. Och det är säkert på samma sätt med Agulo. Jag har bara varit där i ett par timmar; jag kan inte bedöma om det är en plats för mig. Om jag inte redan hade hittat mitt andra hem i Valle Gran Rey så skulle jag absolut kunna tänka mig att stanna några dagar där, och för den delen i några av de andra byarna på La Gomera.

En liten varning dock för dig som åker från det kalla Sverige till La Gomera för att få sol och värme: då ska du inte vara i Agulo. Byn ligger på den nordöstra sidan av ön. La Gomera är som bekant en vulkanö, och vulkanen på mitten av ön lägger en stor del av öns norra delar i skugga på vintern. En person jag känner som var i Agulo nu i vintras hade bokat boende där i nio dagar. Han berättade att det bara var sol i en timme om dagen, mellan 14 och 15, i den delen av dalen där han bodde. Det här var typ i mellandagarna, alltså när det är som mörkast. Efter fem dagar gav han upp och valde att åka tillbaka till Valle Gran Rey i stället. Så det kan vara värt att kolla var det är sol, i alla fall om du tänker åka mitt i vintern.

Noah’s Ark – vegetariskt café i Valle Gran Rey

En ny favorit för mig i Valle Gran Rey i vintras var Noah’s Ark. Det är ett fik, som har öppet på dagtid, och som också serverar lättare mat. De kallar maten för tapas. Det är små rätter, men inte den typen av mat som man traditionellt förknippar med tapas.

Maten är vegetarisk. I det inkluderar de även mjölkprodukter och jag tror att det kan vara ägg också ibland. Men om du är vegan är det ändå hit du ska gå. Personalen, som pratar bra engelska, kommer att kunna upplysa dig om vad som är veganskt och komma med alternativ för dig som vill äta helt växtbaserat. En del av deras smoothies innehåller till exempel komjölk i sitt originalutförande, men det går utmärkt att få dem med sojamjölk i stället.

Öppettiderna är 10–17 på vardagar och 10–16.30 på helgerna. Min favoritmåltid att äta här är frukost, som de serverar fram till kl 13. Det finns så många varianter på frukost att jag nästan aldrig lyckades bestämma mig. Till slut blev det surdegsbröd (som var gott men inte fantastiskt) med avokado, en skål med fruktsallad och en fruktig smoothie.

Smoothiemenyn är gedigen och det finns hela spektrat från nyttiga varianter med rödbetor eller bär och hampaprotein till efterrättsinriktade smoothies med kokosmjölk och söta frukter. Jag vill minnas att jag särskilt gillade en smoothie med passionsfrukt och kokosmjölk.

De brukar alltid ha en dagens rätt, som i princip är en hel lunch om du inte är vansinnigt hungrig. Annars kan många rätter vara smårätter där du behöver beställa flera för att bli mätt, så om du är hungrig kan det vara bra att kolla upp i förväg hur mycket mat det är. Det finns alltid en dagens paj också, som brukar vara god.

De gröna pannkakorna som beskrivs på skylten ovan var himmelska, med kikärtor, mandel, tahinidressing och grejer; och så fick man en sallad till det.

Noah’s Ark är helt klart ett favoritställe i Valle Gran Rey. Nu när jag är långt därifrån längtar jag tillbaka och ångrar lite att jag inte åt där fler gånger när jag var i krokarna.

Spana efter delfiner mellan Teneriffa och La Gomera

Ett tips är att hålla ögonen öppna när du åker båt mellan Teneriffa och La Gomera. Det är vanligt att se delfiner på den sträckan, och jag har själv sett dem från båten både den här vintern och den förra. De är så himla fina! Jag önskar förstås att jag hade lyckats ta en bild på dem, men de har varit alldeles för långt borta för min mobilkamera.

Den här vintern, när jag åkte båt hela vägen från Los Cristianos till Valle Gran Rey, såg jag även en sköldpadda ganska nära La Gomeras kust mot slutet av resan. Wow! Den var så stor. Och fin. Undrar om de är vanliga där? Är det inte farligt för den att komma så nära båten? Nej, svara inte på det förresten; jag vill inte veta :-/

Mitt tips är i alla fall att alltid spana efter delfiner från båten.