Stanna några dagar i Agulo

Agulo är en by på norra La Gomera. Det är den man tittar ner på från Mirador de Abrante, som jag har skrivit om tidigare. När vi hade varit på miradoren passerade vi Agulo. Vi stannade bara till som hastigast, men det jag hann se såg mysigt ut.

Jag har även varit där en gång tidigare för flera år sedan, och då stannat till några timmar. Det var under siestan, och byn kändes totalt död. Den här gången var vi där runt lunch, och då var det liv och rörelse, och det fanns flera restauranger där folk satt och åt.

Jag tror absolut att Agulo är en by som är värd ett längre besök, åtminstone några dagar eller så. Undrar förresten om man inte alltid behöver stanna på en plats i några dagar för att förstå vad det är för typ av ställe. När jag satt och fikade med en bekant i Valle Gran Rey i vintras så pratade vi om just det. Att den som bara är på La Gomera över dagen, på en dagsutflykt från Teneriffasemestern, och som då stannar till i Valle Gran Rey, inte har en chans att upptäcka dalens charm. Man måste liksom uppleva lite vardag, prata med några människor, promenera på några smågator, handla grönsaker i någon lokal butik, äta på en restaurang eller ta en fika, för att förstå var man har hamnat.

När jag var i Valle Gran Rey för första gången, på en veckas sångsemester, förstod jag inte alls att det var där jag ska vara på vintern. Det kom jag på först andra gången jag kom dit, några år senare. Och det är säkert på samma sätt med Agulo. Jag har bara varit där i ett par timmar; jag kan inte bedöma om det är en plats för mig. Om jag inte redan hade hittat mitt andra hem i Valle Gran Rey så skulle jag absolut kunna tänka mig att stanna några dagar där, och för den delen i några av de andra byarna på La Gomera.

En liten varning dock för dig som åker från det kalla Sverige till La Gomera för att få sol och värme: då ska du inte vara i Agulo. Byn ligger på den nordöstra sidan av ön. La Gomera är som bekant en vulkanö, och vulkanen på mitten av ön lägger en stor del av öns norra delar i skugga på vintern. En person jag känner som var i Agulo nu i vintras hade bokat boende där i nio dagar. Han berättade att det bara var sol i en timme om dagen, mellan 14 och 15, i den delen av dalen där han bodde. Det här var typ i mellandagarna, alltså när det är som mörkast. Efter fem dagar gav han upp och valde att åka tillbaka till Valle Gran Rey i stället. Så det kan vara värt att kolla var det är sol, i alla fall om du tänker åka mitt i vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.