Att göra på La Gomera

För många är det naturen som är den stora sevärdheten på La Gomera: bergen, ravinerna, havet, skogen, grönskan. Du behöver alltså inte ge dig iväg på någon särskilt utflykt utan kan njuta av naturen oavsett var på ön du befinner dig.

La Gomera - Ljus och raviner

Garajonay – nationalparken på La Gomera

En av de största sevärdheterna på La Gomera är nationalparken Garajonay, som ligger mitt på ön. Här uppe i urskogen skiljer sig klimatet avsevärt från nere i dalarna. Skogen ligger i dimma – det känns som att befinna sig i ett regnmoln – och temperaturen ligger på runt 12–14 grader på vintern. Fukten gör att även växtligheten skiljer sig från nere i dalarna. En varm tröja och en regnjacka är bra att ha i Garajonay.

Det bästa sättet att upptäcka Garajonay är att vandra. Från La Laguna Grande utgår flera vandringsleder, allt från en kortare cirkelvandringsled som bara tar 20 minuter till längre leder som tar dig till andra delar av ön.

Den högsta toppen i Garajonay, Alto de Garajonay, som också är La Gomeras högsta topp, är 1 487 meter över havet. Om vädret är klart kan du se både Teneriffa, La Palma, El Hierro och Gran Canaria härifrån. Skogen i Garajonay består av lagerträd.

Förutom att Garajonay är en nationalpark är det också med på Unescos världsarvslista. Namnet Garajonay kommer från en Romeo och Julia-liknande historia om prinsessan Gara från La Gomera och prinsen Jonay från Teneriffa. De blev förälskade och förlovade sig. Men när vulkanen Teide på Teneriffa fick ett utbrott ansåg Garas och Jonays föräldrar att det var ett dåligt omen och tvingade dem att bryta förlovningen. Gara simmade över till La Gomera men föräldrarna jagade dem. Gara och Jonay blev fast uppe i bergen och tog sina liv där.

Alto de Garajonay

Spela golf på La Gomera

På La Gomera kan man även spela golf. Tecina golfbana ligger nära Playa de Santiago. Banan kan skryta med att den har havsutsikt från alla 18 hål.

Bada och sola på La Gomera

Även om La Gomera inte i första hand är en badö så finns det flera stränder. Stränderna är inte lika vidsträckta som på flera andra av Kanarieöarna, men i gengäld är de lugnare och du får mer plats för dig själv. Här är några stränder:

I Valle Gran Rey finns flera stränder.  Den lilla stranden vid hamnen i Vueltas har lugnt vatten som passar bra för en simtur eller för att leka med barnen. Det finns också ”baby beach” vid Charco del Conde, där det åtminstone vid lågvatten bara är småbarn som kan bada i det grunda vattnet; vi andra får nöja oss med att doppa fötterna. Det finns också en större strand vid La Playa, och så nudiststranden Playa del Inglés. Vid de två senare finns det strömmar i vattnet, och det är människor som drunknar där praktiskt taget varje år. Bada absolut inte där om det blåser mycket! Och jag skulle inte bada där alls. Men särskilt Playa del Inglés är mysigt för strandhäng – och jo då, man får vara där även med kläder på sig :-)

I Playa de Santiago finns både en större stenstrand och flera mindre stränder. Det är dessutom ett av de solsäkraste områdena på ön.

I San Sebastián finns det en barnvänlig strand med lugnt vatten. Där finns också den vackra men blåsiga stranden Playa de la Cueva.

Playa de Alojera på nordvästra la Gomera anses vara en av öns finaste stränder.

Turistcentret i las Rosas

I det nationella besökscentret vid Juego de Bolas, nära Las Rosas, finns en botanisk trädgård med alla Gomeras inhemska växter. Det är också ett museum där du kan lära dig mer om La Gomeras natur och historia.

La Gomera - Botanisk trädgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.