Gran Canaria bortom turistorterna

En av mina käpphästar med Kanarieöarna är som bekant att det finns så mycket att se bortom turistorterna. Jag är så glad att jag tillbringade tio dagar på Gran Canaria och fick bekräftat att det gäller även där. Många har varit i Maspalomas eller Playa del Inglés och tror att det är det som är Kanarieöarna. Och det kan det ju vara.

För den som vill ligga på stranden hela dagarna i en av de långa raderna med solstolar, bo på ett hotell som ser ut som en Finlandsbåt, dricka sangria på strandpromenaden och äta middag på en restaurang med inkastare så går det bra. Men den som tycker att det låter som en tråkig semester och som av den anledningen dissar Kanarieöarna som resmål tänker fel. Det finns oändligt mycket annat att upptäcka.

Jämfört med La Gomera har Gran Canaria den stora fördelen att det är lättare att ta sig dit. Du tar flyget till Las Palmas. Jag som inte kör bil hade lyxen att vara på ön med maken som hade hyrt en bil, och det är förstås smidigast att göra så. Men av det jag såg så verkar bussnätet precis som på Teneriffa fungera mycket bra. Motorvägarna är av hög kvalitet och det verkar gå bussar från minsta håla. Så jag tror att det går utmärkt att ta sig fram på ön även utan bil.

Så var kan man hålla till på Gran Canaria om man inte vill bo i de värsta turistorterna? Här är några platser som jag har kollat in:

Las Palmas

Las Palmas är en stad som förtjänar ett eget inlägg. Låt mig återkomma om det. Men det är en storstad och där finns en strand. Det är en bra kombo tycker jag.

Agüimes

Agüimes är en charmig by som verkar vara en enda stor konstutställning. Vi var bara där en kort stund, men jag gillade verkligen byn. Det fanns ett torg med ett par restauranger och någon bar. Vi var där under siestan så affärerna var inte öppna, men jag vill minnas att jag såg en ekomataffär, vilket talar för att det är min typ av ställe. Det här är en by som jag är nyfiken på att se mer av – kanske är det där jag ska bo om jag ska till Gran Canaria någon mer gång?

20151222_161159

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán är en fiskeby som kallas Gran Canarias Venedig. Jag gillade byns stil med kanaler och broar, men det kändes för turistigt för att jag skulle vilja bo där.

Vi var bara där i ett par timmar, och dessutom regnade det och vi åt lunch på ett riktigt skitställe, så det kan ha påverkat min bedömning. Det är mycket möjligt att det finns oturistiga kvarter där man kan hyra en lägenhet, så att man kan nöja sig med att gå in i turistkvarteren för ett restaurangbesök någon gång ibland.
20151221_14212520151221_142325

Tafira Alta

Tafira Alta är i princip en förort till Las Palmas och det var här vi bodde. Jag fick inga särskilda känslor för området – varken positiva eller negativa. Det var helt okej. Vi bodde i en superfräsch lägenhet som jag hittade på booking.com. Jag kan verkligen rekommendera den här lägenheten om du är bilburen och vill bo utanför smeten men ändå nära Las Palmas. Wifi:t var lite tveksamt dock. Det fungerade bra på båda våra telefoner men inte på min dator. Det går bara att bo två personer i lägenheten, som tycker att det är okej att dela dubbelsäng. Det finns en liten mataffär – om man inte vill ta bilen till en stormarknad – och en eminent restaurang som heter El Lentiscal, där personalen var supertrevlig och maten to die for. Det här var lätt den bästa restaurangen vi åt på under vår Gran Canaria-vistelse, och den låg typ 700 meter från vår lägenhet. Alldeles nära den låg en annan restaurang, som vi tyvärr inte lyckades tajma att gå till när den var öppen, men som också såg utmärkt ut. Den heter Enoteca El Zarcillo.

Nackdelen med Tafira Alta i december 2015 var att det pågick ett större vägarbete på orten. Det gjorde att de flesta av de få vägar som inte var enkelriktade eller återvändsgränder nu var avstängda, att gatan utanför vår lägenhet var en leråker när det regnade och att det körde en ångvält precis utanför vår lägenhet några morgnar. Men det här är ju övergående. Det finns en hel del fina och ovanliga hus att titta på när man promenerar i Tafira Alta.

20151224_124112 20151224_124215 20151224_122401

Vi var även en sväng i Gáldar, där allt är färgglatt:

20151226_140410och en tur till Agaete, där allt är vitt:

20151226_160948

Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag på Gran Canaria inte har hittat någon motsvarighet till Valle Gran Rey än, där jag vill hålla till längre tid, men att det finns flera ställen jag kan tänka mig att återkomma till och antagligen många mysiga byar kvar att upptäcka.

4 tankar kring ”Gran Canaria bortom turistorterna

  1. Jag har bott en vecka i Puerto de Mogán, dit både Fritidsresor och Ving (tror jag) har resor. Turistiskt, men lättgånget med plan mark. Bra för rullstolar och barnvagnar mao. Där fanns mängder av matställen och en hel del butiker. Trakten runtikring var mycket sämre med utslängda hotell mitt i stenöknen, utan något som helst att promenera till. Då föredrar jag PdM trots turistkänslan. Vi hyrde bil några dagar och åkte upp i bergen, så jag har inte koll på kollektivtrafiken. En vecka räcker, inget ställe jag ser som en återkommande tillflyktsort, om man inte har särskilda behov, för då är det som sagt ett utmärkt ställe.

  2. Hej
    Jag har bott på Gran Canaria i 10 år. I stort sett varje helg är jag ute i naturen och vandrar, klättrar och går via ferratas. Det finns MASSOR av charmiga byar och underbara naturleder att vandra på. De byar som du skriver om här är helt ok men är de vanligaste byarna dit turisterna åker när de vill komma bort ifrån turiststråken. Inget fel med dessa byar men det finns massor av ”casa rural” (typ bed and breakfast) över hela ön, på de mest fantastiska ställerna. Kolla in dessa nästa gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.