Fakta om la Gomera

Kanarieöarna hör till Spanien men geografiskt ligger det närmare Afrika. La Gomera är den näst minsta av de sju bebodda kanarieöarna. Där bor cirka 23 000 personer. På La Gomera odlas grönsaker och bananer, och turismen blir en allt större inkomstkälla.

La Gomera är en vulkanö som bildades av ett vulkanutbrott för 12 miljoner år sedan. Men risken att det blir ett nytt vulkanutbrott när du är på La Gomera är inte så stor – ön har inte haft något utbrott på 2 miljoner år.

Valutan på la Gomera är euro.

Mat på La Gomera

En av de mest kända lokala specialiteterna är miel de palma, palmhonung. Den görs av saven från palmträd och smakar ungefär som sirap. En annan specialitet är almogrote, som är en röra av getost, paprika, chili, vitlök och olivolja.

Två kända soppor är sopa de berros, vattenkrassesoppa, och sopa ranchero, kycklingsoppa med grönsaker.

Precis som på övriga Kanarieöarna är det lätt att hitta god färsk fisk på restaurangerna. Ät den gärna tillsammans med papas arrugadas con mojo, små saltbakade potatisar och goda såser. Det finns också lokala viner.

La Gomera - meny

Språket på La Gomera

Det lokala språket på La Gomera är spanska, precis som på övriga Kanarieöarna. Det går ofta bra att göra sig förstådd på engelska men du kan inte alltid räkna med att till exempel busschaufförer pratar engelska. Många av turisterna är tyskar; om du befinner dig i Valle Gran Rey är det snarare regel än undantag att du blir tilltalad på tyska om någon pratar med dig på gatan.

La Gomera är också känt för visselspråket el silbo, eller el silbo gomero. Språket kom till för att kunna kommunicera tvärs över berg och dalar. Det talades av ursprungsbefolkningen på La Gomera (och även på Teneriffa, El Hierro och Gran Canaria) men föll i glömska och fanns till slut bara kvar på El Hierro. Som ett led i att bevara el silbo infördes det som skolämne år 2000.

San Sebastián – la Gomeras huvudstad

San Sebastián – eller San Sebastián de la Gomera – är huvudstad på la Gomera. Staden har 9 000 invånare. Staden är mest känd för att det var Christoffer Columbus sista anhalt innan han seglade över Atlanten. Huset där han bodde, Casa de Colón, är numera museum. I San Sebastián finns gott om affärer, restauranger och hotell. Dessutom finns det två stränder.

Valle Gran Rey

Valle Gran Rey var ett hippietillhåll på 1970-talet, och det sätter fortfarande sin prägel på byn. Här finns gott om säsongsturister, framför allt tyskar, som njuter av det sköna klimatet och ägnar sig åt yoga, livekonserter och fullmånefester. Men det går utmärkt att vara här även om man bara vill äta gott och njuta av klimatet och naturen, kanske i form av vandring. Valle Gran Rey har gott om restauranger, caféer och butiker, bland annat flera med ekologiska livsmedel. Det finns också flera stränder. En av de största sevärdheterna i Valle Gran Rey är restaurangen Mirador César Manrique, som ligger några kilometer upp längs huvudvägen och har en fantastisk utsikt över dalen.

Missa inte att vara på stranden i La Playa vid solnedgången. Oftast är det folkfest, och folk sitter och dricker öl och tittar på musikerna som trummar ner solen. Det brukar också bjudas på jonglering med eld eller annan underhållning precis när solen har gått ner.

Ett ställe att kolla in om du är intresserad av yoga och meditation är Finca Argayall. Du kan både gå dit för en enstaka meditations- eller yogaklass eller bo i någon av deras bungalows under en kortare eller längre tid. Det finns dock bara en väg dit och där är det risk för ras.

I Valle Gran Rey finns flera utflyktsarrangörer som ordnar vandringsturer, mountainbiketurer och valsafari. Det finns flera hotell i Valle Gran Rey och många lägenheter att hyra. Valle Gran Rey är också en bra utgångspunkt för att vandra.

La Gomera - Valle Gran Rey

Playa de Santiago

Playa de Santiago är en lugn by på södra La Gomera. Där finns mataffärer, flera restauranger och några souvenirbutiker. Det finns också en stenstrand där man kan bada och dessutom flera mindre stränder.

I närheten av Playa de Santiago finns även La Gomeras enda golfbana, Tecina Golf Course, med utsikt över både La Gomera, havet och vulkanen Teide på Teneriffa.

Hermigua

Hermigua är en liten by som är populär som utgångspunkt för vandringsturisterna. Det finns flera restauranger. Solchanserna är dock mindre här än på många andra delar av La Gomera.

Agulo

Agulo byggdes redan i början av 1600-talet och många anser att det är en av de vackraste platserna på La Gomera. Här finns vackra byggnader i kolonialstil och flera kyrkor.

La Gomera - Agulo

Vallehermoso

Vallehermoso betyder vacker dal och är en bra utgångspunkt för dig som vill vandra på La Gomera. Här finns några restauranger och mataffär.

2 tankar kring ”Fakta om la Gomera

    1. Hej! I Valle Gran Rey, där jag brukar hålla till, finns det flera som ordnar yoga – åtminstone om vintrarna när det är mer folk där. Det finns en yogastudio som heter Vikara, och så Finca Argayall som jag nämner i texten här, och flera andra som håller yogaklasser, regelbundet eller tillfälligt under en period när de är där. I vintras fanns det Yinyoga på SoulSPA i Vueltas tre kvällar i veckan. Exakt vem som håller yoga när och var den här vintern kan jag inte svara på – jag brukar läsa på anslagstavlor på stan när jag är på plats. Om det finns yoga på andra ställen än i Valle Gran Rey har jag tyvärr ingen aning om. Hoppas att du hittar något som passar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.