Åka från Gran Canaria till La Gomera

Sedan i förrgår är jag i Valle Gran Rey. Så härligt! Det är femte vintern i rad som jag flyttar kontoret hit under januari. I sex veckor kommer jag att vara här. Jag har några dagar ledigt nu, men på måndag börjar jag jobba. Och det är det som jag gillar bäst: att ha min vardag här. Ja alltså det är klart att det vore skönt att ha semester här också, men jag vill gärna ha en lång ledighet i Sverige på sommaren, så för mig passar det bra att jobba så här års, bara i ett bättre klimat än vad jag tycker att det är i Sverige på sommaren.

Innan jag kom hit så var jag på Gran Canaria i tio dagar. Jag har inte skrivit så mycket om det, eftersom min dator inte riktigt kom överens med det wifi vi hade i lägenheten där, så jag tänkte återkomma med ett par inlägg om det. Men först vill jag berätta om min resdag från Gran Canaria till La Gomera:

Resa från Gran Canaria till La Gomera

I förrgår morse åkte jag från Gran Canaria till La Gomera. Vi bodde i Tafira Alta, som ligger nära Las Palmas. Naviera Armas har båtar från Las Palmas på Gran Canaria till Santa Cruz på Teneriffa. Om jag förstod det rätt fanns det även ett annat båtbolag, Trasmediterranea, som körde därifrån. Det visste jag dock inte innan, för jag hade bara kollat båtbolagen som jag brukar åka, och inte tänkt på att det kunde finnas fler. Naviera Armas båt tar två och en halv timme till Teneriffa.

Det går också att åka Fred Olsens båt mellan öarna, men den går inte från Las Palmas, utan från Agaete en bra bit därifrån. Den båten går dock betydligt fortare; jag har för mig att den bara tar en timme. Men eftersom vi bodde nära Las Palmas behövde jag åka därifrån. Maken skjutsade mig till morgonbåten innan han själv åkte till flygplatsen för att åka hem till Sverige.

Det var inte det lättaste att hitta var båten gick från. Las Palmas har ett gigantiskt hamnområde, och Naviera Armas kör sina båtar från flera olika hamnar där. Efter att ha irrat i hamnområdet en omgång och sedan rådfrågat kartan på deras webbplats hittade vi till slut deras kontor i gränslandet mellan staden och hamnen. Jag är glad att vi gjorde det här redan dagarna innan jag skulle åka. Det hade varit ett rejält stressmoment att rådda det med både båtens avgångstid och makens flyg som deadline. På deras kontor köpte jag biljett och fick reda på att de erbjuder gratisbussar ut till den rätta hamnen. Men jag fick ändå skjuts i bil.

Båten gick 7.30 på morgonen. Från både Teneriffa och La Gomera är jag van vid ordentliga avgångshallar, men den här var ett provisoriskt tält. En enkel resa till Teneriffa kostade 32 euro. Jag gissar att Fred Olsen är något dyrare. Hos Fred Olsen kan man dessutom köpa resan hela vägen till La Gomera inklusive busstranfer. Jag vet inte om Naviera Armas gör likadant. Båten avgick i tid och jag fick beskåda soluppgången från havet.

20151230_075412

Något försenad kom båten fram till Santa Cruz på Teneriffa. Eftersom jag inte hade riktigt så mycket marginaler i min resplan som jag hade velat så tog jag en taxi till busstationen, el intercambiadór. Det är bara några kilometer. Lite för långt att gå med resväskan, men jag vet att det går bussar. Men taxin gick på 5 euro och det kändes som väl investerade pengar. Taxichauffören frågade vart jag skulle sedan och försökte sälja in en resa hela vägen till Los Cristianos. Men jag vet att bussnätet på Teneriffa är utmärkt och motorvägarna likaså. Dessutom hade jag kollat upp att det fanns två bussar jag kunde ta och att båda gick en gång i halvtimmen, så buss dög bra för mig.

Det här är för övrigt min stora fasa med kanariska bussar: bagageutrymmet . Det är slitigt att lyfta in tjugo kilo resväska i det, och när jag kliver av är jag är alltid övertygad om att bussen ska köra iväg utan att jag har hunnit släpa ut min väska igen. Den här gången hade folk som klev på efter mig puttat in min väska och ställt sina utanför, så jag var tvungen att baxa ut ett par andra resväskor och sedan min egen, och så baxa in de andra väskorna igen. Om jag inte hade hunnit bli svettig tidigare under resan så blev jag det definitivt nu.

20151230_120532

Bussen mellan Santa Cruz och Los Cristianos tog en timme och kostade 9 euro. Jag var framme vid 12. Promenaden till hamnen tog en dryg halvtimme inklusive ett kort stopp på en bänk på strandpromenaden, där jag njöt av torkade fikon och det faktum att jag inte tillbringar min semester i Los Cristianos.

Båten till La Gomera gick 13.30. Den kostade också 32 euro med Naviera Armas, och resan tar en timme. Fred Olsen är aningen dyrare men snabbare, men jag gillar Armas-båten bättre.

Väl framme i San Sebastián på La Gomera lyckades jag för första gången någonsin ta bussen direkt nerifrån hamnen. Annars har jag alltid missat den eller varit otajmad på något sätt och fått rulla min resväska hela vägen till den stora busstationen inne i stan.

Jag lyckades stävja åksjukan på bussen hyfsat genom att sitta och blunda och lyssna på poddar hela vägen, men någon rolig resa är det inte för oss som har anlag för åksjuka. Men bussresan gick smidigt och runt 16.30 klev jag av bussen i La Calera. Vilket för övrigt var ungefär samtidigt som maken anlände till hemmet i Stockholmsförorten. Så det går bra att ta sig fram mellan de olika Kanarieöarna med båt men det tar en stund.

2 tankar kring ”Åka från Gran Canaria till La Gomera

  1. Både Olsen och Armas borde erbjuda transferbussar då man köper båtbiljett om man ber om det. De båda har (om jag inte missminner mig) säljdiskar i Santa Cruz busstation och transferbussarna åker därifrån till hamnen i Los Cristianos. Biljetter till transferbussarna kostar inget extra.

    1. Aha, intressant! Jag har aldrig ens tänkt tanken på att man skulle kunna köpa båtbiljett någon annanstans än där båtarna går – förutom om man köper något slags kombinationsbiljett då. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.