Stockholm – Teneriffa – El Hierro

Nu är vi på El Hierro. Vi flög till Teneriffa i söndags eftermiddag, kom fram till Los Cristianos vid midnatt och tog sedan båten till El Hierro i går 17.30.

Det är Naviera Armas som kör båtarna mellan Teneriffa och El Hierro. Det går en båt om dagen, utom på lördagar. Det är inte säkert att det går båtar alla helgdagar heller, så kolla båttittabellen om du planerar att åka runt storhelger. Jag hade sett fram emot en båtresa ute på däck, men det visade sig att det, till skillnad från på La Gomera-båten, inte gick att sitta ute. Däremot var jag inte så farligt drabbad av sjösjuka utan kunde till och med läsa under resan. Båtresan tog knappt tre timmar och det var mörkt när vi kom fram.

På biljetten står det att båten går till Valverde, som är huvudstaden på El Hierro, men i själva verket ligger hamnen Puerto de la Estaca en bra bit från Valverde – som ligger på ganska hög höjd. Eftersom maken till skillnad från mig är en sån där som kör bil så var vi bilburna och kunde köra direkt från hamnen till Frontera, där vi bor. Utan maken, och därmed bilen, skulle jag nog inte ha åkt till El Hierro över huvud taget – det känns som om man bör ha bil här. Jag har förstått att det finns bussar, men jag undrar om de inte går ännu mer sällan än på La Gomera. Rätta mig gärna om jag har fel nu; jag har inte kollat upp det här ordentligt.

Det tog en timme att köra i mörkret, men då tillbringade vi en stor del av den tiden bakom långsamma lastbilar. Med lite mer tur på den punkten så går det nog att komma fram på kortare tid.

Eftersom det var mörkt när vi kom fram i går fick vi inte se utsikten från sovrummet förrän i dag:

20141223_125642 gomera

Fint, även om det var disigt i dag.

I dag var vi reströtta och orkade inte ge oss iväg på några utflykter. Lägenheten är fin men iskall. Det finns en värmefläkt i sovrummet, men golven är så kalla att jag får fysisk smärta i fötterna om jag råkar sätta ner dem utan att ha strumpor på mig. Dessutom finns det inte riktigt något bra ställe där man kan sitta i solen och värma sig. Den smala balkongen i sovrummet ligger på skuggsidan, och på andra sidan står det ett bort och några stolar, men det är en vägg åt det hållet som gör att solen inte riktigt kommer ner dit heller.

Det finns en pool med några solstolar, fast där är det ärligt talat ganska sunkigt. Men där kan man sitta och värma sig en stund, åtminstone till 17-tiden, när solen försvinner bakom berget. För jo, det är berg här. Åt alla håll utom mot havet. Det jag har sett av El Hierro hittills påminner mycket om La Gomera. Av någon anledning påverkas jag inte lika mycket av bergen här i La Frontera som jag gör i Valle Gran Rey. Jag har svårt att avgöra om det beror på att jag liksom såg La Gomera först och jämför det här med det, eller om bergen inte är lika närvarande här som i Valle Gran Rey.

Men det är fint här i Frontera. Det är en liten by, i princip bara en gata med några avstickare. Det finns ett antal affärer, några restauranger och caféer och inte alls många turister. Här följer några bilder som är tagna längs huvudgatan:

20141223_135321gomera

20141223_140400gomera

20141223_145210gomera

Lägenheten har ett fräscht kök och ett bra badrum. Men köksutrustningen verkar inte anpassad till folk som faktiskt vill använda köket till att laga mat i. Förutom tallrikar, muggar, glas och bestick att äta på och med, så var det här de enda köksredskapen som fanns på plats:

20141223_152309

Frågan är hur man skalar morötter, river ingefära eller bara skär upp en massa grönsaker med de här? Vi fick gå ut och handla köksredskap, helt enkelt.

Det gav mig ett bra exempel på att det går bra att göra sig förstådd även när man inte kan rätt ord. Jag ville fråga efter en skärbräda. Jag visste inte vad skärbräda heter på spanska. Inte heller kom jag på orden för kniv eller skära. Men vi köpte även en kniv, så jag lyckade få fram att jag behövde ha något under den när jag använde den.

Tabla? frågade kvinnan i kassan.

Och ja, visst var det una tabla jag ville ha. Dagens spanska ord är därför una tabla de cortar, som det står på etiketten nedan.

20141223_155517

På köpet blev jag påmind om att skära heter cortar och att kniv heter cuchillo. Nu ska vi gå ut och leta upp den restaurang som ska vara bäst här i krokarna enligt guideboken Lonely Planet Canary Islands.  I morgon ska vi på upptäcksfärd på El Hierro.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.