Sång- och qi gong-dag

I går var jag på sång- och qi gong-dag. Vi var en liten grupp, typ tolv personer inklusive de två ledarna. Alla var tyskar utom jag – eller om jag ska vara noga var det minst en person till som inte har tyska som modersmål men hon bor i Tyskland och pratar tyska obehindrat. Jag inledde dagen starkt genom att säga inför gruppen att ”Heute spreche ich Deutch” – i dag pratar jag tyska. Och sedan gjorde jag det!

Både sången och qi gongen var helt på tyska – någon enstaka gång fick jag förklaringar på engelska av korta saker jag inte hade förstått, men annars fungerade det bra. Jag förstod förstås inte allt, men tillräckligt för att hänga med och få ut det jag ville få ut av dagen. Fram tills i går har jag inte alls kommit igång med att själv prata tyska. Men de senaste dagarna har jag känt att det har lossnat lite; jag har varit på flera sångaktiviteter och annat som har varit helt på tyska, och nu var det dags att kasta sig ut. Mina snälla medsångare hade överseende med min extremt knaggliga tyska och hjälpte mig när jag körde fast.

Vi började med qi gong på stranden i La Puntilla klockan 10 på morgonen. Den här varma vintern är det på gränsen till för varmt för fysiska aktiviteter på stranden redan vid den tiden på morgonen. Men det var härligt med qi gong. Jag har provat det några gånger tidigare men det är inget jag gör regelbundet. Jag skulle absolut kunna tänka mig att göra det. Så många potentiella fritidsaktiviteter, så lite tid. Serva, som höll i qi gongen, har regelbundna qi gong-pass här i Valle Gran Rey om jag uppfattade tyskan rätt. Och så gillar jag verkligen att göra den här typen av aktiviteter med utsikt över havet.

Därefter gick vi till Vueltas och lokalen där vi brukar sjunga på onsdagar. Där var det en del teori om röstträning, inklusive praktiska övningar förstås, några sånger och lite improviserad sång.

Efter en lunchpaus åkte vi bil upp till Arure och miradoren där. Jag har inte varit där i år, så det var härligt att få komma dit – det är en fantastisk utsikt över Taguluche-dalen. Det var kallt och blåsigt uppe i Arure och det kom även några enstaka regnstänk. Jag trodde inte att det skulle bli någon skön eftermiddag, men så fort vi kom ner i miradoren, som är en stenbyggnad i två våningar, så var det lä och i solen var det precis hur skönt som helst. Så jag stod där och sjöng i shorts och linne hela eftermiddagen, barfota på den varma stenläggningen.

Det var en intensiv dag, och jag har nog inte hunnit smälta intrycken ordentligt än. Den viktiga biten för mig var nog ändå det tyska språkbadet och att jag kom över tröskeln och gjorde mina första försök att prata tyska. Sången och röstträningen var mer en bonus :-)

Vi sjöng tills solen gick ner – bild på det nedan. Då blev det kallt och vi gick upp ur miradoren igen och höll på att frysa ihjäl på väg till bilarna. Det var skönt att komma ner till varma Valle Gran Rey igen. Jag hade en helt fantastisk dag – kanske min bästa hittills i år. Och då har jag haft många bra dagar i år.

Mirador Arure Sunset

1 tanke kring ”Sång- och qi gong-dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.