De olika delarna av Valle Gran Rey

Ibland får jag frågor om var i Valle Gran Rey det är bäst att bo. Valle Gran Rey består av flera olika delar: Vueltas, La Puntilla, Borbalán, La Playa och La Calera. Dessutom finns kan man hyra lägenheter och hus på många ställen längs vägen ner i Valle Gran Rey-dalen. Den första gången jag var i Valle Gran Rey en längre period så bodde jag i Casa La Seda (eller El Guro, som i princip är samma plats), som ligger längs vägen ner i dalen. Det var fantastiskt fint och jag upplevde en ännu bättre kontakt med bergen där uppe än vad jag får nere i dalen. Men det var på tok för opraktiskt att bo där uppe utan bil – det var långt till allt och dessutom besvärligt att handla mat och vatten. Om du inte är bilburen så rekommenderar jag alltså att du bor nere i dalen.

Vy över Valle Gran Rey från berget La Mérica.

Väl nere i dalen är det promenadavstånd mellan de olika delarna av Valle Gran Rey. Så om du skulle råka bo på ett ställe men gilla en annan del av dalen bättre, så går det att ta en promenad dit, och är det en tur du vill göra varje dag, kanske flera gånger om dagen, så går det alltid att hyra en cykel.

Vueltas, La Puntilla och Borbalán (och Charco del Conde som åtminstone ibland också räknas som en separat del av Valle Gran Rey) sitter liksom ihop, så det är nära mellan dem. Av dem gillar jag personligen Vueltas bäst – jag uppfattar det som kärnan av Valle Gran Rey. Men egentligen spelar det ingen roll, och det är närmare till vattnet om du bor i La Puntilla/Charco del Conde. Det finns gott om restauranger och affärer i det här området. I Charco del Conde finns Baby beach, där det för det mesta bara går att bada om man är en mycket liten person, men jag har för mig att det i högvatten funkar även för vuxenbad. Det går även att hänga på den steniga stranden vid statyn i La Puntilla.

I Vueltas finns den ena av Valle Gran Reys två rondeller.

De tre senaste vintrarna har jag bott i La Calera. Jag gillade det faktiskt mer för varje år. Där finns det lägenheter med fantastisk utsikt över solnedgången, och så bor man redan en liten bit upp på berget, vilket ju är perfekt för den som vill börja vandra direkt nerifrån dalen. La Calera är fint med mysiga gränder, men det ligger en liten bit från både Vueltas och vattnet, så det kan bli en hel del promenerande när man ska göra något. Det finns några små matbutiker i La Calera, men åtminstone jag behöver gå till några av de andra butikerna för att handla mat, så det kan bli en del släpande av mat om man kör självhushåll. Det finns ett par restauranger i La Calera, men det finns många fler och bättre restauranger i de andra delarna, så även för att gå på restaurang behöver man promenera en bit. I La Calera är det dessutom brant med trappor, så det är inte att rekommendera för den som har svårt att gå, och det går inte att köra bil där. Men å, vad mysigt det är!

Gränderna i La Calera har hög mysfaktor i min värld.

La Playa (eller Playa de Calera som det egentligen heter) ligger också en bit ifrån de andra delarna av Valle Gran Rey, men det är å andra sidan en mer fullständig stadsdel med många restauranger flera matbutiker – och så vattnet förstås: där finns både själva La Playa-stranden och Playa del Inglés. Om man vill bada så är det Vueltas-stranden som är den badvänliga, men annars kan man kan man i princip stanna i La Playa hela tiden om man bor där.

I La Playa är det underhållning med trummor och annat om kvällarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.