Vandring på La Gomera: Las Pilas-platån

I måndags var jag ute och och vandrade. Jag gick upp längs bilvägen här i Valle Gran Rey och sedan till kyrkan Ermita de los Reyes som ligger en liten bit upp i bergen. Kyrkan är utgångspunkt för den här vandringen, som i den röda vandringsboken heter Tequergenche och har nummer 30.

Den första biten upp från kyrkan har jag gått ett antal gånger tidigare. Men den är fin med utsikt ner över Valle Gran Rey. När man till slut tar sig över kanten av berget är där ett vägskäl där jag tidigare bara har gått till vänster. Där kan man till exempel gå till Chipude eller El Cercado. Men jag skulle till höger. Den vägen går till Las Pilas – en platå med utsikt över Barranco de Argaga. Stranden man ser där nere är Playa de Argaga, det vill säga stranden precis bortom Finca Argayall.

20140106_133605

Tittar man i stället till vänster ser man berget som jag vill minnas kallas Table mountain:20140106_132450gomera.nu

Och till höger är det bara själva platån så långt ögat räcker. Det var förstås fantastiskt vackert där uppe. Och det är så häftigt att man går upp för ett berg och så kommer man liksom till ett nytt landskap där uppe. Och stillheten. Stillheten!

20140106_141456

Den här dagen hade jag för en gångs skull förberett mig och fixat matlåda och allt sånt där kvällen innan så att jag kunde komma iväg på förmiddagen. Jag startade klockan 10. När jag kom upp på platån Las Pilas var klockan 13.37. Enligt vandringsboken fortsätter den här vandringen med en runda till Tequergenche där man går neråt från platån och sedan upp och tillbaka till Las Pilas innan man fortsätter samma väg som man kom ifrån. Den rundan skulle ta en och en halv timme, och jag var inte säker på att jag skulle hinna med den om jag ville komma ner ur bergen medan det fortfarande var ljust. Så jag hoppade över den, stannade på Las Pilas-platån och åt min lunch med sagda utsikt över Barranco de Argaga.

På vägen ner finns det en alternativ väg som enligt guideboken är svår men går betydligt fortare. Och eftersom jag började inse att det här skulle bli en för lång vandring för min smak bestämde jag mig att ta den i hopp om att kapa tiden en smula. Med facit i hand tycker jag att det var fel beslut. Det här var en väg som jag uppfattade som läskig och faktiskt farlig, och jag rekommenderar inte någon att gå den. Enligt guideboken skulle det ta en dryg timme innan den här stigen gick ihop med den vanliga leden, men för mig tog det snarare två timmar, så jag vet inte om jag sparade så mycket tid heller.

Ner kom jag i alla fall, men fy vad trött jag var i benen och fötterna när jag var nere på bilvägen igen! Klockan var 18 innan jag var tillbaka på min balkong. Jag är helt enkelt inte gjord för heldagsvandringar; jag ska försöka hitta kortare turer framöver. Det är dock knepigt att hitta korta turer som både startar och slutar nere i Valle Gran Rey – ofta förutsätter de någon typ av transport, det vill säga man måste antingen ta bussen upp på morgonen eller passa eftermiddagsturen för att komma hem. Nåja, vi får se vad jag hittar på för vandringstur nästa gång.

3 tankar kring ”Vandring på La Gomera: Las Pilas-platån

    1. Jag tog ingen bild den här gången men jag kan kolla om jag har någon sedan tidigare. Varför vill du ha en bild på den? *nyfiken*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.