Resa och bo på La Gomera

För att komma till La Gomera tar du flyget till Teneriffa och sedan båten över till La Gomera. Det går även att flyga till La Gomera från Teneriffa eller Gran Canaria.

Det finns två flygplatser på Teneriffa: den södra flygplatsen Reina Sofia eller Tenerife Sur och den norra Los Rodeos eller Tenerife Norte. När du befinner dig på Teneriffa står det Aeropuerto Sur och Aerpouerto Norte på till exempel bussarna. Den södra flygplatsen ligger närmast Los Cristianos, där Gomerabåten går. Men det går utmärkt att ta sig till Los Cristianos även från den norra flygplatsen. Bussarna går i täta turer på välskötta motorvägar.

Här hittar du tidtabeller till bussarna på Teneriffa

På väg till La Gomera: bo i Los Cristianos

Om du behöver övernatta i Los Cristianos kan du hitta hotell via till exempel booking.com eller hotels.com. Här är några hotell i Los Cristianos:

Båt från Teneriffa till La Gomera

Från Los Cristianos tar du båten över till Teneriffa. Det finns två rederier, Naviera Armas  och Fred Olsen. Naviera Armas båtar brukar vara lite billigare. Båtturen över tar runt en timme med Naviera Armas, något snabbare med Fred Olsen. Det går bra att ha bil med sig på båten. Jag har aldrig beställt båtbiljett i förväg utan alltid köpt den på plats.

Sedan hösten 2017 finns det åter en direktbåt mellan Los Cristianos på Teneriffa och Valle Gran Rey på La Gomera. Det är Naviera Armas som kör den.

la_gomera_färjor

Buss och bil på La Gomera

Båten går till San Sebastián de La Gomera. Därifrån går det bussar till andra delar av ön. Om du ska till Valle Gran Rey tar bussen ungefär 1,5 timme. Den bussen går ungefär fem gånger om dagen, så det kan vara bra att ta reda på i förväg när bussen går.

Här hittar du tidtabeller till bussar på La Gomera. Klicka på Horarios. Och nej, det är inte lätt att tyda spanska busstidtabeller. Om du ska till Valle Gran Rey är det linje 1 du ska åka.

Sedan hösten 2017 finns det även en båt som går mellan San Sebastián, Playa de Santiago och Valle Gran Rey. Det är Fred Olsen som kör den.

Ett annat sätt att ta sig fram på ön är att hyra en bil. Du kan hyra bil direkt på flygplatsen på Teneriffa och ta med dig bilen över på färjan. Du kan också hyra en bil i San Sebastián på La Gomera, och förstås på andra ställen på ön. I Valle Gran Rey finns flera biluthyrare om du ska bo där och vill hyra bil för bara någon eller några dagar.

Charter till La Gomera

Om du inte vill ta dig till La Gomera på egen hand finns det charterresor dit hos Ving och Apollo. Det finns också arrangerade vandringsresor hos till exempel Temaresor.

Apollos La Gomera-resor »

Bo i lägenhet på La Gomera

Många turister på La Gomera hyr lägenhet, snarare än att bo på hotell. Att hyra lägenhet kan ge en känsla av att vara en del av den lokala vardagen, som man inte får när man bor på hotell. Dessutom blir det i allmänhet billigare.

På vintern är det högsäsong på La Gomera. Om du planerar att vara i Valle Gran Rey under perioden november till mars så är det en bra idé att boka boende i tid. Tänker du vara där över jul och nyår och vill ha gott om alternativ att välja på är mitt råd att boka redan i januari.

Här är några som hyr ut lägenheter och hus på La Gomera:
La Paloma  – lägenheter och hus i Valle Gran Rey, Santiago, San Sebastián, Hermigua och Agulo
Gomera Live  – lägenheter, hus och bungalows i Valle Gran Rey, Playa Santiago och Agulo
Gomera Individual – lägenheter och hus i Hermigua, San Sebastián och Valle Gran Rey.
Goyo Gomera Apartments – lägenheter i Casa de La Seda, Valle Gran Rey.

Hotell på La Gomera

Om du föredrar hotell framför lägenhet så finns det självklart hotell också. Hotellen hittar du enklast via de stora hotellsajterna, till exempel booking.com eller hotels.com.

Några exempel:
San Sebastian – Parador de La Gomera
Laguna de Santiago, nära Playa de Santiago – Hotel Jardin Tecina
Hermigua – Hotel Rural Casa Los Herrera Santa Catalina – Casa Rural Ondina
Valle Gran Rey – Hotel Gran Rey
Valle Gran Rey – Apartamentos Charco del Conde

Köpa hus eller lägenhet på La Gomera

Är du sugen på att köpa hus eller lägenhet på La Gomera? Här är ett par webbplatser med lägenheter och hus till salu:

Casa Gomera
Carlos Alonso

18 reaktioner på ”Resa och bo på La Gomera

 1. Vi är just nu i Santiago på la Gomera, trivs bra här då det är närmare San Sebastian och olika vandringsleder. Mer soltimmar oxå sägs det. Det är vår fjärde vinter oxå.
  Vi hyr hos apartamento la Banda som du kan googla. Vi gjorde upp om priset redan förra året och här är verkligen bra. Läs gärna min blogg.
  Ha det så bra.
  Fia.

   1. Hej igen!
    Ja de flesta säger bara Santiago men byn heter playa de Santiago. Den tillhör Alajeroprovinsen, det finns sex stycken här o alla ”borgmästarna” har gjort lite affärer. I Alajero fick B-mästaren bra betalt för sin tomt när han sålde o de byggde ett stort komplex för bussar o kafe m.m, Det står mer eller mindre tomt. Det finns många sådana berättelser. Har du varit uppe ovanför San Sebastian, där finns ett exempel till.
    ha de Fia.

 2. Hej Jenny, vad glad jag blev när jag hittade din blogg om La Gomera! Vi planerar att åka till dit för första gången i höst och har fastnat för Valle Gran Rey. Har du lust att säga något om de olika delarna av Valle Gran Rey – Vueltas, Playa de Calera, Burbalan, La Puntilla …? Var brukar du bo? Vad karaktäriserar de olika delarna? Tack för bra info och fina bilder!

  1. Hej Sarah! Kul att du har hittat hit – och vad härligt att ni ska till Valle Gran Rey i höst!

   Jag har faktiskt planerat att skriva ett blogginlägg om just det här, men det har inte blivit av än. Så det får bli ett svar här så länge. För det första: det är inga stora avstånd i Valle Gran Rey, så om du skulle råka bo på ett ställe men gilla en annan del av dalen bättre, så är det är inga problem att bara ta en promenad dit, och är det en tur du vill göra varje dag, kanske flera gånger om dagen, så går det alltid att hyra en cykel. Vueltas, La Puntilla och Borbalán (och Charco del Conde som åtminstone ibland också räknas som en separat del av Valle Gran Rey) sitter liksom ihop, så det är nära mellan dem. Personligen gillar jag nog Vueltas allra bäst – jag uppfattar det som kärnan av Valle Gran Rey. MEN: just nu är det mycket vägbyggen och arbeten som pågår runt hamnen i Vueltas, och jag gissar att de kommer att hålla på med det under hösten också. Så för närvarande måste jag nästan avråda från att bo i Vueltas. Jag bodde i La Calera nu i vintras, och det kommer jag att göra nästa vinter också. Där är det fint med mysiga gränder, men det ligger en liten bit ifrån både Vueltas och vattnet, så det kan bli en hel del promenerande. I La Calera finns ett par minimala matbutiker, men åtminstone jag behöver gå till några av de andra butikerna för att handla mat, så det kan bli en del släpande av mat om man kör självhushåll. Det finns ett par restauranger i La Calera, men det finns många fler och bättre restauranger i de andra delarna, så även för att gå på restaurang behöver man promenera en bit. I La Calera är det dessutom brant med trappor, så det är inte att rekommendera om du har svårt att gå, och det går inte att köra bil där. Men det är mysigt :-) La Playa (eller Playa de Calera som det egentligen heter) ligger också en bit ifrån de andra delarna, men det är å andra sidan en mer fullständig stadsdel med många restauranger flera matbutiker – och så vattnet förstås: där finns både själva La Playa-stranden och Playa del Inglés. Så om man bor i La Playa kan man i princip stanna där hela tiden om man vill.

   Hoppas att det här hjälpte dig lite! :-)

 3. Hej.
  Hittar inga färjor som går i december till La gomera från Teneriffa, är det inte möjligt att ta flyget till Teneriffa och färjan över till la gomera i december? Mycket tacksam över svar!
  MVH Melise

  1. Hej Melise! Jodå, ingen fara, det går båtar till La Gomera året runt :-) Men tidtabellerna brukar inte uppdateras så långt i förväg. Gå in och titta igen kanske någon månad i förväg så finns det förhoppningsvis tider uppe. Och om du behöver planera din resa redan nu så skulle jag, om jag var du, preliminärt planera för att det är samma tider som gäller då som för den här veckan/månaden – båttiderna brukar inte ändras speciellt mycket.

 4. Hejsan! Råkade ramla på denna site och chansar att ställa en fråga..funderar på att spendera vintern på La Gomera och undrar över boendet då jag har begränsad budget och behöver hitta något boende så billigt som möjligt ,så har du någon aning om hur billigt man kan komma undan om man skulle typ hyra ett rum..eller lägenhet…och om det är svårt att få tag i boende” long term” runt 4-5 månader…jättetacksam för svar mvh Lotta

  1. Hej Lotta! Kul att du vill tillbringa vintern på La Gomera! Vem vill inte det :-) Förutom det jag skriver här så har jag varit inne på det här med att hyra boende ett antal gånger i bloggen, till exempel i de här inläggen:
   http://gomera.nu/vinter-i-valle-gran-rey-boka-boende-i-tid/
   http://gomera.nu/planer-for-nasta-vinter-pa-la-gomera/
   http://gomera.nu/vinter-pa-la-gomera-20132014-vad-kostade-det/
   http://gomera.nu/lagenheten-jag-hyrde-hos-apartamentos-rivas/

   Som jag återkommer till i flera av inläggen så är det inte särskilt billigt att bo i Valle Gran Rey. Jag gissar att man kan komma billigare undan om man bor på någon annan del av ön, men jag har inte tagit reda på det eftersom det är Valle Gran Rey som är hemma för mig :-) Hoppas att du hittar något. Lycka till!

 5. Hej! Tack för bra info! Jag planerar att åka och vandra på La Gomera på egen hand en vecka i december. Klarar man sig på engelska? Jag kan lite franska och kan förstå vissa spanska ord men kan verkligen inte konversera. Samt, i vilken by/stad borde jag bo? Finns det något ställe som har nära till både vandring och strand? Jag har inte tänkt hyra bil nämligen. Vore jättetacksam om du ville svara på mina frågor! Ha det fint!

  1. Hej! Kul att du ska åka till La Gomera! Mitt svar blir färgat av att jag bara håller till i Valle Gran Rey. Där är det inga problem att klara sig på engelska. På hotell och liknande pratar de definitivt engelska, på i princip alla restauranger också, och i en butik är det bara att plocka själv eller peka och förklara med gester om ni inte har ett gemensamt språk – det brukar gå bra :-) I Valle Gran Rey finns flera stränder och det är också en bra utgångspunkt för att vandra. Det går att gå direkt nerifrån havet och upp i bergen och ta bussen tillbaka ner – med flera alternativa vägar. Eller så tar du morgonbussen klockan 8 till någon by uppe i bergen och går tillbaka ner. Eller buss båda vägarna och du inte vill gå så mycket uppför eller nedför. Men bussarna går inte så många gånger om dagen, så kolla upp om du tycker att det funkar för dig. MEN: ska du åka i december och bo i Valle Gran Rey så är du sent ute, och det blir svårt att hitta boende. Och det talar ju för att du hamnar någon annanstans på ön. Det är förstås högsäsong på hela ön så här års, och eftersom jag inte har provat att leta boende någon annanstans så har jag inte koll på om det går bra med så kort varsel.

   Här hittar du några tips på var det finns stränder: http://gomera.nu/att-gora-pa-la-gomera/ Det bör finnas åtminstone någon vandringsled upp ur varje dal, så jag gissar att det går bra att kombinera strand och vandring på flera ställen. Men det bästa är nog att titta på en vandringskarta eller i en vandringsbok hur det ser ut med vandringsleder från respektive ord. Hoppas att du kommer på något bra, så att du kommer iväg! Berätta gärna hur det gick :-)

 6. Hej!

  Jag och min man ska åka på en kombinerad försenad bröllopsresa/30årsfödelsedagsresa till La Gomera en vecka över nyår. Vårt fokus är att få mycket vandring och natur.
  Vi har kollat runt lite och tänker att vi antingen ska köpa ett vandringskit där ett företag bokar olika boenden runt ön och så går man mellan ställena med karta eller bo på ett och samma ställe och gå dagsturer, och då isåfall hyra en bil för att lättare kunna ta oss till nationalparken osv. Vad skulle du rekommendera? Prismässigt blir det ungefär samma i slutändan. OCH! Var rent geografiskt är ”bäst” att bo? Om man vill ha nära till vandringsleder och så? Finns det en lummigare och en kargare sida osv?

  Och sista frågan! Hur varmt är det där över vintern? Jag vet att det står 20 grader men 20 grader där är ju inte som 20 grader i sverige tänker jag mig… Om man ska vandra leder och sånt, är det tröja och långbyxor eller shorts som gäller?

  Hoppas du har tid och ork att svara på mina tusen frågor :)
  Tack!
  Kristin

  1. Hej Kristin! Kul att ni planerar att åka till La Gomera! Jag håller bara till i Valle Gran Rey, så jag är egentligen inte rätt person att jämföra olika delar av ön. Vandring och fin natur finns över hela ön. Om ni vill följa med på en arrangerad vandringsresa eller göra dagsturer från ett enda ställe är nog mest en fråga om vad som passar er bäst. Att ha bil underlättar mycket om ni vill göra dagsturer på egen hand. De stora temperaturskillnaderna på ön är att det är varmare nere i dalarna och kallare mitt på ön. Men om jag minns rätt är det även varmare och solsäkrare på de södra delarna av ön än de norra. De 20 graderna gäller snarare dalarna. Det kan självklart vara varmt längre upp också, men uppe i bergen och nationalparken kan det också vara neråt 10 grader (eller 5 i mer extrema fall). Jag brukar alltid vandra i shorts, men några gånger har det varit kallt, så om man har avtagbara ben eller någon annan liknande lösning så att man kan anpassa klädseln under dagen så skulle jag säga att det är bäst. En regnjacka i väskan är ett måste; vädret uppe i bergen kan växla snabbt. Och kolla väderprognosen innan – ska det vara mycket regnigt och blåsigt är det ingen bra idé att vandra alls. En långärmad tröja behövs oftast på morgonen – och under hela förmiddagen om ni väljer en vandringsled i skugga – och för en del stillasittande pauser uppe i bergen och i nationalparken. För att hitta boende i Valle Gran Rey under nyår så är ni sent ute, men ni kanske redan har något på gång? För andra delar av ön vet jag inte hur svårt det är att hitta boende under högsäsongen. Hoppas att ni hittar den bästa lösningen för er. Lycka till!

 7. Hej Jenny, Jag har blivit inspirerad av din blogg och bokat en resa till Teneriffa och boende i Valle Gran Rey. Du tipsade ovan att det ska finnas en direktbåt mellan mellan Los Cristianos på Teneriffa och Valle Gran Rey på La Gomera. Då slipper jag buss. Jag blir liksom du mycket bussjuk! Det är Naviera Armas som kör sträckningen och jag kan hitta deras hemsida men tyvärr inte att få den att fungera. Kan du tipsa mig om vilka tider de förmodas gå från Los Cristianos och från Valle Gran Rey samt hur lång tid det tar att åka? Det har att göra med hur jag måste boka kompletterande boende i relation till när flyget kommer och åker. Jag kommer till Teneriffa på en söndag och åker från Teneriffa på en tidigt på en tisdagsmorgon (nio härliga dagar). Vänliga hälsningar, Annica

  1. Hej Annica! Kul att jag har inspirerat dig att åka till Valle Gran Rey! Här kan du söka tidtabell för den sträcka du vill åka, alltså från Los Cristianos till Valle Gran Rey: https://www.navieraarmas.com/es/horarios Just nu verkar det finnas tidtabeller till och med den 21 januari, så om du ska åka senare så går det inte att få fram ännu när båten går. Båtarna verkar gå 0-2 gånger om dagen, så det är inte säkert att du lyckas hitta någon tid som passar dig. Det andra alternativet för oss som vill slippa bussen är att köpa biljett med Fred Olsen hela vägen från Los Cristianos till Valle Gran Rey. Då får du byta båt i San Sebastián. När jag åkte var det bara tio minuter mellan bussarna, och den lilla båten väntade in den stora som var försenad. Ibland är det däremot många timmars väntan mellan båtarna. Men det är det ju värt för att slippa må illa på bussen! :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *