Frågor och svar om mina vintrar på La Gomera

Jag får en del nyfikna frågor från min omgivning om mina vintervistelser på La Gomera. Därför har jag samlat ihop några frågor och svar här. Det är ett långt inlägg men det har tydliga frågerubriker, så du kan hoppa till just de frågor du undrar över.

Det här inlägget handlar alltså inte så mycket om La Gomera utan om hur jag lägger upp min vintervistelse här. Förhoppningsvis ger det svar och inspiration till den som också är sugen på att tillbringa mer än någon veckas semester på varmare breddgrader än i Sverige under vintern.

Som bakgrund kan jag nämna att jag har gjort två livsval som kanske gör det lättare för mig än för många andra att åka i väg en längre period:

 1. Jag har inga barn.
 2. Jag har ingen anställning.

Nästan längst ner i det här inlägget länkar jag även till ett tidigare inlägg jag har skrivit för dig som skulle vilja åka men som inte kommer iväg för att det är något som hindrar dig.

Hur började det?

Jag avskyr att vara i Sverige under vinterhalvåret. Det är på tok för mörkt och kallt för mig. Eftersom jag inte heller gillar julen (länk till ett inlägg på min vanliga blogg, där jag skriver om att jag inte firar jul) så brukade jag alltid åka på semester till något varmt ställe över jul. Men jag drömde om att slippa mer än två veckor av den svenska vintern.

År 2006 gjorde jag mitt första försök att flytta kontoret söderut. Resan gick till Kap Verde. Jag hade två veckors semester över jul och stannade sedan kvar i ytterligare två veckor för att jobba. Det var dock för dålig internettillgång på ön Sal där jag befann mig (det här var alltså tio år sedan; det är bättre nu). Jag var tvungen att tillbringa en stor del av min arbetstid åt att jaga runt på olika internetcaféer och försöka ladda ner texterna som jag skulle jobba med.

År 2012 var jag sugen på att ta tag i vinter-i-värmen-projektet igen. Jag kom att tänka på att jag hade varit på en sångresa i Valle Gran Rey på La Gomera i januari 2008 och att det ju var mysigt. Kanske var det en plats där jag skulle kunna tillbringa en längre period? Eftersom jag känner flera som har varit på den här sångresan, och alltså i Valle Gran Rey, många gånger så frågade jag runt bland dem. Min viktigaste fråga var nog: Finns det bra mataffärer i Valle Gran Rey? På Kap Verde-ön Sal var matutbudet skralt och så vill jag inte ha det under en längre vistelse. Och inte har jag vare sig lust eller ekonomi att äta ute varje dag. I Valle Gran Rey finns det grymt bra mataffärer – men det visste jag inte då; under den där sångveckan hade jag inget kök utan åt på restaurang.

Jag bestämde mig för att åka till Valle Gran Rey. Vad jag inte heller visste då var att om man vill bo i Valle Gran Rey över jul och nyår så behöver man boka det långt i förväg. Jag började inte leta förrän på hösten och hittade heller inget boende över helgerna. Jag hyrde en lägenhet en bit upp i Valle Gran Rey-dalen från början av januari och kompletterade med att vara på Teneriffa i tio dagar över jul och nyår.

Här har jag skrivit om att boka boende i god tid om du vill åka till Valle Gran Rey på vintern.

Hur kom du på att du ville tillbringa vintern just på La Gomera?

Jag hade ju varit på den där sångresan i Valle Gran Rey men inte tänkt på att det skulle vara något särskilt med platsen. Att jag testade att vara där en längre period i januari 2012 var just ett test. Var det här en plats jag skulle trivas på? Och jag blev störtkär. Kärlek vid andra ögonkastet. Nu betraktar jag Valle Gran Rey som mitt andra hem på jorden, och det finns ingen annan plats jag känner så starkt för.

Hur länge är du borta?

Min vintervistelse har oftast varat i sex eller sju veckor. På vägen till La Gomera brukar jag ofta utforska någon annan av Kanarieöarna i några dagar eller någon vecka. Jag skulle vilja vara borta längre; jag drömmer om att åka redan i början av november. Men jag har inte fått till det än. Förr eller senare, hoppas jag!

Hur många vintrar har du gjort så här?

Jag började vintern 2011/2012, så nu – vintern 2016/2017 – är det sjätte gången.

Vad gör du där så länge?

Jag tar med mig min dator och flyttar kontoret till Valle Gran Rey. Jag är frilansande språkkonsult i svenska och har ett soloföretag som heter Klartext. Många av mina uppdrag går ut på att skriva eller granska texter. Det innebär ofta att jag sitter framför datorn och jobbar på egen hand, och det kan jag göra under parasollet också. Om jag har uppdrag som kräver att jag är på plats hos kunden så får jag försöka styra det så att jag inte har några fysiska möten just under den här perioden. Och om inte det fungerar måste jag tacka nej till uppdraget. Eftersom jag vet i förväg att jag inte kommer att vara i Sverige under den här perioden så kan jag tala om det för (potentiella) kunder i god tid. Januari är även en period på året när jag ofta har lägre beläggning än andra tider, så det passar bra för mig att vara borta just då.

Jag brukar även passa på att ha lite semester runt jul och nyår, eftersom det är många röda dagar och inte så många som förväntar sig att jag jobbar då. Men så fort helgerna är över så går jag in i vardagsläge. En stor del av poängen med min vintervistelse på La Gomera är just att jag tar med mig min vardag och förlägger den på en plats där klimatet passar mig bättre, och där jag dessutom känner mig otroligt hemma. Det är den här vardagen jag är ute efter, inte att ligga på stranden i ett par månader.

Även om jag inte skulle jobba under den här tiden vore det inte svårt att fördriva tiden. I Valle Gran Rey finns massor av aktiviteter i stil med att sjunga, dansa fridans och göra yoga, och jag skulle lätt kunna göra något sådant varje dag om jag hade tid. Och så tränar jag på gymmet precis som hemma. Dessutom kan man förstås vandra i bergen, cykla, bada i havet eller strosa runt på stan (ja ja, byn då).

Åker du iväg för att skriva?

Jag är ju författare också (mer om det på Jennys författarblogg). Den här frågan brukar inte vara formulerad som en fråga utan som ett påstående: ”Å, du åker iväg för att skriva!”. För många har den där romantiska bilden av författaren som sitter och skriver under palmerna. Den myten måste jag tyvärr slå hål på i mitt fall. Jag brukar mest jobba med mitt vanliga jobb under den här perioden. Förhoppningsvis hinner jag med lite skrivande också om jag är i en skrivperiod.

Hittills i min författarkarriär har jag aldrig lyckas frigöra någon månad eller två till att bara skriva. I stället brukar jag skriva på fredagar. Men vem vet, vilket år som helst nu kanske en skrivperiod sammanfaller med att det är januari och att jag inte har några uppdrag, eller har möjlighet att tacka nej till uppdrag just då, och då jävlar kommer jag att åka iväg och skriva!

Åker du ensam?

Ja, den mesta av tiden brukar jag vara här ensam. Maken har varit här två gånger om jag minns rätt. En gång i en vecka och en gång i tre veckor. Vi har även flera gånger varit på någon annan kanarieö tillsammans över jul och sedan har han åkt hem och jag har åkt till La Gomera. Men maken har ett jobb i Stockholm och just nu inte bara en utan två stora hundar, som han inte kan ta med sig. Så han har inte möjlighet att vara borta längre perioder.

Oj, vilket motstånd jag hade mot att åka ensam första gången. Skulle jag verkligen trivas med att vara ensam i sju veckor? Numera har jag helt och hållet bejakat att jag är introvert, och trivs alldeles utmärkt med bara mig själv som sällskap. Dessutom har jag sedan dess lärt känna en del människor som också hänger i Valle Gran Rey så här års – några via den här bloggen – så även om jag inte har några nära vänner här så har jag en hel del bekanta. Jag har också vänner från Sverige som ibland är nere någon vecka samtidigt som jag, så då får jag sällskap. Och eftersom jag ägnar mig åt en del fritidsaktiviteter som görs i grupp så blir jag automatiskt en del av några sociala sammanhang. Och precis som hemma så hänger jag en hel del i sociala medier och får ett socialt sammanhang där också.

Firar du jul där?

Nej, jag firar inte jul :-)  Se frågan ”Hur började det?” ovan. Men jag brukar alltid se till att vara borta över jul.

Har du en lägenhet på La Gomera? Eller hyr du samma varje år?

Nej, jag har tyvärr ingen lägenhet i Valle Gran Rey, utan jag hyr varje år.

Jag har bott i tre lägenheter under de här sex vintrarna. En i Casa la Seda, som ligger en bit upp ur Valle Gran Rey-dalen. Supermysigt ställe men för mig som inte kör bil var det för opraktiskt att vara så långt bort från allt, och för jobbigt att handla mat. Sedan hyrde jag en lägenhet i Vueltas två gånger. Verkligen praktiskt att bo så mitt i smeten – och en bra lägenhet var det också. Men sedan var jag för sent ute när jag ville hyra den för tredje året, så då fick jag leta vidare och hittade lägenheten i La Calera som jag nu bor i för tredje gången. Jag är faktiskt lite kär i den här lägenheten, även om det är aningen mer opraktiskt att bo här, för de flesta aktiviteter jag vill göra är nere i Vueltas eller Borbalán, och det är en bit att gå. Lägenheten är perfekt för en person. Om maken tänker komma hit någon mer vinter så skulle vi dock behöva fundera på att bo någon annanstans då, för lägenheten är för liten för att vi ska trivas att bo i den båda samtidigt.

Här hittar du några länkar där du kan börja leta om du söker boende på La Gomera.

Är det billigare att leva där än i Sverige?

Oooh, I wish! Men nej, tyvärr. I alla fall inte om man jämför med Stockholm. Jag betalar ungefär lika mycket i hyra som jag gör hemma. Och eftersom jag fortfarande betalar min del av hyran hemma så gör jag av med betydligt mer pengar på boende under den här perioden. Det är en av anledningarna till att jag inte är borta längre.

Jag lägger ungefär lika mycket pengar på mat som hemma – kanske aningen mindre, men ekologisk mat av hög kvalitet är dyrt här, liksom hemma. Och det är väl som det ska vara. Jag lägger mer pengar på fritidsaktiviteter här än i Sverige men mindre på att åka kommunalt. Summa summarum går själva levandet på ett ut ungefär. Men boendet och resan kostar förstås.

Det som är betydligt billigare i Valle Gran Rey än i Stockholm är att äta på restaurang. Men det gör jag inte särskilt ofta hemma, så om jag började göra det mycket mer här så skulle mina matkostnader ändå gå upp.

Kan jag också tillbringa vintern i värmen?

Ja, det kan förstås bara du svara på :-) Men ibland sätter vi upp fler hinder för oss än vi behöver. För några år sedan skrev jag ett inlägg som kanske kan inspirera dig att ta dig förbi något av de hinder som står i vägen för din vintervistelse i varmare klimat. Inlägget är skrivet på min författarblogg, för det var innan jag hade kommit på att jag skulle ha en separat blogg om La Gomera. Här hittar du inlägget Vinter i värmen: vad hindrar dig?

Vad undrar du?

Undrar du något mer? Skriv gärna din fråga i en kommentar så uppdaterar jag det här inlägget med fler frågor och svar om jag misstänker att de är intressanta för fler bloggläsare.

Hoppas att du har det gott! Oavsett om du är i värmen eller kylan just nu.

3 tankar kring ”Frågor och svar om mina vintrar på La Gomera

 1. Hej,
  Vi är två par som skall åka till La Gomera kommande helg, vara borta en vecka.
  1) Kan du tipsa om något extra att undersöka/titta på där du bor?
  2) Tips på promenad/vandring mellan två och sex km under en och samma dag?
  3) Genuint matställe där du bor?
  4) Café där man kan njuta av en kaffe och titta på människor som flanerar?

  1. Hej! Härligt att ni ska åka till La Gomera! Titta gärna runt här på bloggen och använd sökrutan uppe till höger för att få svar på dina frågor.

   Några tips på saker att göra hittar du till exempel här: https://gomera.nu/att-gora-pa-la-gomera/

   Jag är rädd att jag inte är den bästa att svara på frågor om vandring, men du hittar det jag tidigare har skrivit om vandring här på bloggen genom att söka på ”vandring” eller ”vandra” eller genom att bläddra igenom den kategorin här på bloggen: https://gomera.nu/category/vandring/

   Om ni ska till Valle Gran Rey har jag till exempel skrivit om restauranger här: https://gomera.nu/de-basta-restaurangerna-i-valle-gran-rey/

   Café: Om ni är i Valle Gran Rey så är mitt bästa tips att själva flanera en sväng och slå er ner någonstans där det känns trevligt. Kanske på stället som ligger närmast stranden i Vueltas? Eller på något av ställena längs strandpromenaden i La Playa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.