Frågor och svar om att resa till La Gomera

Jag får en del frågor från människor som har lust att åka till La Gomera på semester – eller stanna en längre period. Det här är några frågor jag fick i vintras:

Hur kommer man till La Gomera från Sverige?

Du tar flyget till Teneriffa och sedan båten över till La Gomera. Här kan du läsa mer om att Resa och bo på La Gomera. Nu har det precis kommit två nya båtrutter som jag inte har uppdaterat den sidan med än, så håll dig uppdaterad om vad som gäller för närvarande. De senaste åren har det bästa sättet att flyga varit Norwegian som flyger från flera flygplatser i Sverige till Teneriffas södra flygplats, vilket är nära Los Cristianos där Gomerabåten går.

För dig som stannar på marken så går det att ta sig med tåg genom Europa och sedan båt från södra Spanien till Kanarieöarna.

Hur lång tid tar det att åka från Tenerife Sur till Los Cristianos?

Buss mellan den stora busstationen i Los Cristianos och Teneriffas södra flygplats tar runt 20 minuter, på bra motorväg. Bussarna går ofta, i alla fall på dagtid – som jag minns det har det alltid varit halvtimmestrafik när jag har åkt den här sträckan. Och om jag har åkt på konstiga tider har jag tagit taxi.

Hur långt är det från busstationen i Los Cristianos till hamnen där båtarna går till La Gomera?

Min gissning är att det är lite mer än en kilometer. Det går att ta en taxi om det blir för långt att gå med packning.

Behöver man köpa båtbiljetter i förväg?

Jag har aldrig köpt båtbiljett i förväg för att åka mellan Teneriffa och La Gomera, och det har aldrig varit några problem. Däremot har jag ibland haft problem att betala båtbiljetten med mitt Visakort. Faktiskt har jag haft det problemet hos både Fred Olsen och Naviera Armas. Så nu har jag alltid kontanter på mig som jag kan betala båtbiljetten med om det skulle strula.

Hur hittar jag någonstans att bo på La Gomera/i Valle Gran Rey?

På sidan Resa och bo på La Gomera listar jag lite länkar.

Hur är klimatet på La Gomera på vintern?

Klimatet kan variera ganska mycket beroende på var på ön du befinner dig. Generellt kan man säga att det är varmare nere i dalarna, det vill säga nära kusterna, och att det är kallare uppe i bergen och närmare mitten av ön.

I Valle Gran Rey, där jag brukar hålla till i januari, är det ofta runt 20 grader på eftermiddagarna. Men det finns kan komma perioder när det är betydligt svalare, och dessutom blåsigt eller långa perioder med calima. Det kan också vara varmare. Solen skiner de flesta dagarna, men det är störst risk för regn under vintern.

I nationalparken Garajonay, mitt på ön, är det fuktigt och svalare. Här ligger temperaturen ofta  mellan 8 och 14 grader på vintern. Det har även hänt några gånger de senaste åren att temperaturen har närmat sig noll.

Är det dyrt att leva på La Gomera?

Nu blir mitt svar färgat av att jag bara har koll på Valle Gran Rey. Där är det ganska dyrt att hyra boende på vintern. Jag har oftast betalat runt 30–40 euro per dygn, och det brukar inte gå att få något superpris för att man är där en längre period – många vill vara i Valle Gran Rey på vintern och de som hyr ut lägenheter där har inga problem att få dem uthyrda.

Att köpa mat i butik kostar ungefär som i Sverige. Att äta på restaurang är däremot betydligt billigare än hemma, åtminstone än i Stockholm där jag bor.

3 tankar kring ”Frågor och svar om att resa till La Gomera

  1. Nyttigt med färsk info. Är I VGR nu, är förbluffad över ebb o flod här, o många andra upplevelser. Saknar någon som berätta om historik angående berg vulkan havet o folkets utveckling. Är tacksam för din info. G

    1. Vad härligt att du är i Valle Gran Rey! Jag håller med om att det vore spännande att få veta mer om bergen, vulkanerna, havet och folket!

  2. Jag kan aldrig få åka till La Gomera för jag tittade på Youtube över området där färjan till La Gomera avgår ifrån. Jag brukar åka charter för jag har en specifik funktionsnedsättning och min syns inte utanpå. Jag har svår yrsel och det får inte vara långt mellan avståndet från buss till båten( brukar lägga till transfer) så jag har svårt med kajen både i Teneriffa och på La Gomera. Det är så synd för jag ÄLSKAR att gå i naturen m.m. Men fick man assistans från bussen till färjan då kanske även jag skulle få uppleva något vackert. Jag har inte körkort för det verkar man behöva. Önskar att man börjar tänka på oss som har funktionsnedsättning. Jag får assistans iallafall från flygplanet in till terminalen och det har öppnat större möjligheter för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.