Svårt att lära sig spanska i ett tyskt språkbad

Det är inte lätt att lära sig spanska när man befinner sig i ett tyskt språkbad, det säger jag bara.

Jag skulle vilja lära mig mer spanska. Jag kan lite grunder – jag läste spanska på gymnasiet, och så har jag lärt mig en liten gnutta nytt här, särskilt matord har jag koll på. Jag vet vad alla grönsaker jag köper i fruterían heter, och jag skriver oftast inköpslistor på spanska när jag är här.

Innan jag åkte hit la jag typ en kvart om dagen på att göra ett avsnitt i någon av apparna Duolingo eller Babbel. Det funkade bra och är riktigt kul. Här har jag inte prioriterat det, men min ambition är att återuppta det när jag kommer hem.

När jag var på Teneriffa fick jag flera tillfällen att öva på min spanska. Här i Valle Gran Rey händer det ingenting på den punkten. Det enda jag någonsin säger på spanska är ja, nej, tack och en påse, tack. I mataffärerna börjar de prata engelska när de hör hur usel min spanska är.

95 procent av alla jag pratar med på stan och som jag träffar på olika aktiviteter är tyskar. Vi pratar engelska med varandra. De sista fem procenten är irländare eller skandinaver. Engelska eller svenska alltså.

Den här veckan har jag varit på en yogaklass som mest var på tyska, med lite inslag av engelska eftersom jag sa att jag inte förstår så mycket tyska. Jag har också varit på en yogaklass som var helt på tyska. Ett sångpass på tyska med inslag av engelska. En dito dansmeditation. Och två gånger har jag varit på dans som leddes på engelska.

Ingen spanska så långt ögat når alltså. Men jag tycker att jag förstår mer och mer tyska. (Jo, jag har faktiskt läst tyska också, men det gick bara in genom det ena örat och ut genom det andra, så jag kan absolut inte prata tyska.)

Så det blir rätt så sökta situationer för att lära mig spanska. Jag köper spanska mattidningar som jag hyfsat framgångsrikt tragglar mig igenom – mat är som sagt det jag har bäst koll på. Jag pluggar in några spanska låttexter. Det vore kul att läsa en lokal tidning också, men nej, Valle Gran Rey-tidningen är på tyska :-)

Det finns en språkskola här, Idea language school. Det vore roligt att gå en kurs där. Man kan gå en eller två veckors intensivkurs (det går även att fortsätta med fler veckor om jag har förstått rätt) med 20 timmars lektioner i veckan på förmiddagarna. Varje år tänker jag att jag ska göra det nästa vinter. Så även i år. Men jag prioriterar det aldrig, varken i tid eller pengar. Min resebudget går framför allt åt till att hyra lägenhet här i Valle Gran Rey. När jag jobbar hinner jag inte gå i skolan och när jag har semester behöver hjärnan vila. Men nästa år kanske jag kan få till det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.