Stockholm–Santa Cruz de Tenerife

Jag är i Santa Cruz på Teneriffa. Eftersom det är en lång resa med många byten för att komma till La Gomera brukar jag aldrig åka hela vägen på en dag. I stället stannar jag minst en natt på Teneriffa.

Det enklaste är att bara boka en hotellnatt i Los Cristianos och sedan promenera från hotellet till båten nästa dag. Men Los Cristianos är så turistigt och tråkigt, så jag vill hellre vara någon annanstans. Dessutom tycker jag att det är kul att passa på att se något nytt på Teneriffa när jag nu ändå passerar ön. Och den här gången blev det alltså Santa Cruz.

Santa Cruz är en riktig stad, eller vad man ska säga, alltså inte en turistort som Los Cristianos. I Santa Cruz bor det över 200 000 människor, tio gånger så många som på hela La Gomera. Det är en intressant kontrast till lugna lilla Valle Gran Rey som jag fortsätter till på fredag.

Än så länge har jag inte hunnit se så mycket av stan. Jag flög med Norwegian från Arlanda och bytte flyg på Landvetter. Familjen som gick på planet före mig var oense om hur de skulle sitta på planet: ”Nej, jag vill INTE sitta bredvid pappa. Han kommer att fisa hela resan.”

Jag hamnade dock inte i närheten av dem, så jag slapp få reda på om det var sanning eller bara elakt förtal.

Efter fem och en halv timme landade jag på Teneriffas södra flygplats och tog sedan bussen till Santa Cruz. Bussresan tog en timme. Lokalbussarna på Teneriffa fungerar verkligen utmärkt. Bussarna gick en gång i halvtimmen (Den här gången hade jag faktiskt kollat upp det i förväg.) och vägarna är mycket bra.

Från busstationen i Santa Cruz till mitt hotell är det typ 2–3 kilometer. En lagom promenad tänkte jag– som alltid är för snål för att åka taxi – när jag planerade min resa. Vad jag däremot inte tänkte på är att det är jobbigt att gå ett par kilometer med resväska. Så det blev en svettig promenad. Men fram kom jag.  Väl framme möttes jag av en mycket trevlig receptionist, vars spanska jag faktiskt förstod en hel del av, inbillade jag mig. Men det var en hel del jag inte förstod också, och efter några ”No comprendo” tröttnade hon och gick över till en engelska som var så dålig att jag knappt förstod mer av den. Men jag känner mig mycket nöjd med lägenhetshotellet, och internettet fungerar som det ska hittills.

När jag väl kom upp till min lägenhet var jag trött och hade huvudvärk efter en lång resdag, så jag orkade inte göra mer än gå ut och handla lite mat. Nu har jag kraschat i soffan. I morgon ska jag ut och göra stan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.