El Hierro – en ö med fina utsikter

I går var vi på utflykt igen. Utflykt med utsikt. För det var egentligen det vi gjorde: körde runt, stannade på en antal utsiktspunkter och tittade ner över ön. El Hierro är format av ett antal landglidningar, precis som den som skapade El Golfo-dalen. Många av vägarna går därför på kanske 1000 meters höjd med svindlande utsikt ner över lågland och hav.

Vi började dock dagen med en (kortare) vandring, i vandringsområdet Hoyo de El Pino. Det var mest skog och inte så spännande vandring. Men jag har förstått att det verkligen är fint att vandra här på El Hierro. Bland annat i området runt El Pinar finns det bra vandring. Där är det barrskog, men jag tror att man kan få se en del hisnande vyer också. Annars skulle jag kunna tänka mig att gå någon av vandringslederna här nerifrån Frontera och upp ut El Golfo-dalen, kanske Camino de Jinama, som jag nämnde häromdagen. Det tror jag är en riktigt fin vandring.

Vår första utsiktspunkt blev Las Playas:

20141226_154335

Läckert. Högt. Längst till vänster syns klippan Roque de la Bonanza, som är en sån där sevärdhet som man ska se. På det här avståndet såg det ut som vilken klippa som helst. Jag vet inte om det är något särskilt om man ser den på nära håll.

Precis som på La Gomera finns det så många olika typer av natur här. Här syns barrskogen:

20141226_154521

Uppe på platån var det låg, grön växtlighet och ett och annat träd:

20141226_160511

Häftigast natur tyckte jag nog ändå att det var på de västra delarna av ön. Där är det kalt vulkanlandskap, lite som runt Teide på Teneriffa. De här två bilderna är tagna vid utsiktspunkten Lomo Negro 1:

20141226_17083320141226_171553

Nu har vi varit runt större delen av ön. Det som vi inte hann med är den södra delen med La Restinga. Där ska det vara bra dykning. Själv dyker jag inte men jag var lite sugen på att snorkla. Men det är inte så varmt i vattnet (alltså det är skönt att ta ett dopp, men om man ska vara i länge behöver man nog ha våtdräkt) och vi prioriterade helt enkelt inte att åka dit.

I princip är det alltså inget problem att se hela El Hierro på två till tre dagar om man färdas med bil. Till fots tar det förstås längre tid. Men jag kan tänka mig att man hinner se i princip alla typer av natur om man läser på lite i förväg (har en vandringsguidebok, kanske den här) och väljer ut två eller tre dagsetapper på olika delar av ön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.