Cykla i Valle Gran Rey

Lördagar brukar vara mina vandringsdagar på La Gomera, men nu i lördags hyrde jag en cykel i stället. Att hyra mountainbike över dagen kostade 18 euro (plus en deposition på 50 euro). Och sedan var det bara att trampa iväg

cykel

Det finns en enda väg upp ur dalen, så det är bara att cykla på den. Den har rejäl lutning uppåt. Min cykelkondis var usel, och jag var både trött och genomsvettig redan efter tjugo minuter. Men så lätt tänkte jag inte ge mig.

Man kan tro att det inte blir någon naturupplevelse när man cyklar på en bilväg, men så är det inte; de omgivande bergen är lika närvarande när man cyklar på bilvägen som när man vandrar i terrängen.

Valle Gran Rey palm

Valle Gran Rey från vägen

Min dåliga kondis gjorde att turen gick långsamt. Men det gjorde inget. Jag cyklade på eftermiddagen, men det var många timmar till solnedgången. Jag hade ingen tid att passa, och eftersom jag cyklade ensam sinkade jag ingen. Ganska snart kom jag in i en rytm där jag i princip pausade var femte minut för att stå och flåsa en stund :-)

Valle Gran Rey cykel

Vid kyrkan Ermita San Antonio tog jag en längre paus. Nu var jag ordentligt trött i benen. Dessutom hade jag inte med mig mina vadderade cykelbyxor – de låg kvar i min garderob hemma i Sverige. Att vara på cykelutflykt med ovan cykelrumpa men utan cykelbyxor är inget jag rekommenderar. Aj.

Men jag bestämde mig för att fortsätta en liten bit till, och alldeles snart kom jag upp till den första tunneln. Det finns två tunnlar längs bilvägen upp från Valle Gran Rey. Vid den första tunneln kan man cykla på sidan av tunneln, längs den gamla bilvägen. Jag var nyfiken på hur det såg ut där, så jag var tvungen att fortsätta en bit till för att undersöka det. Jag har cyklat den här vägen en gång tidigare, men det var rätt många år sedan nu, 2008, så jag kom inte ihåg riktigt. Om jag minns rätt har den här alternativa vägen dessutom varit avstängd ett tag däremellan men har nu öppnat igen. Det är läskigt att cykla igenom tunnlar – eller det tror jag i alla fall, jag vågar inte prova – så det är en stor fördel att det går att cykla bredvid den första tunneln. Det innebär att det går att cykla ända upp till den andra tunneln även om man inte vill cykla i några tunnlar. Så långt åkte jag dock inte, utan jag vände innan jag kom ut på huvudvägen igen.

Den första tunneln är alltså inte så långt ovanför kyrkan San Antonio.

San Antonio från första tunneln

Det tog mig runt två timmar att cykla upp hit, men då höll jag verkligen ett långsamt tempo. Jag kan tänka mig att en van cyklist kanske kan göra det på halva den tiden. Eller? Har du cyklat upp till första tunneln? Hur lång tid tog det? Berätta gärna i en kommentar.

I alla fall så jag susade jag ner till kyrkan igen.

San Antonio nära

Och stannade där och åt en sen medhavd lunch.

Jenny + cykel

Den stora fördelen med att cykla jämfört med att vandra är att man har med sig transportmedlet som man behöver på hemvägen. Man behöver inte tänka på att ha krafter kvar till att gå hela vägen ner igen, eller att man måste tajma någon buss för att komma hem. Det är bara att sätta sig på cykeln och svischa ner igen. Så det gjorde jag.

1 tanke kring ”Cykla i Valle Gran Rey

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.