Calima på La Gomera

Det är Calima på Kanarieöarna just nu, och det har det varit ända sedan jag kom hit. Calima är damm från Sahara och det är ett vanligt väderfenomen på Kanarieöarna. Ett par gånger per år förekommer det, enligt Wikipedia, och då oftast på vintern.

Det som händer är att de här dammpartiklarna finns i luften. Det gör sikten sämre, och om det är kraftig Calima kan man känna av luftvägarna, få hosta och svårt att andas.

Om jag ska vara riktigt ärlig så har jag inte märkt något alls av det här. Jag skulle inte ens veta att det är Calima just nu om inte folk hade berättat det för mig. Jag ser att det inte är så klart väder. Det har inte varit så många fina solnedgångar sedan jag kom hit, och det är bara vid något enstaka tillfälle som jag har sett El Hierro skymta vid horisonten. Men det är också det enda jag märker.

Så jag gissar att det inte är så kraftig Calima. Ryktet säger att det är värre på Teneriffa. Jag var ju där ett knappt dygn på vägen hit, men jag märkte inget då heller.

3 tankar kring ”Calima på La Gomera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.